Президентът Доналд Тръмп в четвъртък издигна кандидатурата на Джеръм Пауел

...
Президентът Доналд Тръмп в четвъртък издигна кандидатурата на Джеръм Пауел
Коментари Харесай

Тръмп избра умерения Джеръм Пауъл за шеф на Фед

Президентът Доналд Тръмп в четвъртък издигна кандидатурата на Джеръм Пауел за поста ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати.

Нарушавайки традицията, той не продължи периода на пълномощията на досегашния началник на американската централа банка Джанет Йелън, макар че даде сигнали за опазване на деликатната паричнокредитна политика, отбелязва Reuters.

Юрист и капиталов банкер Пауъл, който е на 64 години, е член на съвета на ръководещите на Фед от 2012 година. Тръмп го избра измежду няколко кандидатури, измежду който бе и досегашния началник на запаса Йелън. Смяташе се, че другите евентуални шефове на запаса са последователи на по-твърда паричнокредитна политика.

Трамп назова Пауъл интелигентен и целенасочен водач, който ще продължи и умножи достиженията на Йелън в ръководството на американската стопанска система, възстановявайки я след финансовата рецесия от 2007-2009 година.

Пауъл поддържаше общия курс на паричната политика на Йелън, като в последните години споделяше нейното мнение, че ниската инфлация оправдава деликатния метод към повдигането на главните лихвени ставки.

Пълномощията на Йелън изтичат през февруари 2018 година, тя ще стане първият след 1979 година началник на Фед, който не е получил втори мандат.

" Решенията, свързани с паричната политика, са значими за всяко американски семейство и за обществото. Аз ясно си представям своите задания и съм надъхан да вземам решенията обективно на основата на най-убедителните причини ", сподели след номинирането си Пауъл.

Сега неговото назначение отпред на Фед би трябвало да се утвърди от следения от републиканците Сенат.

Пазарите реагираха неенергично на новината за избирането на Пауъл, тъй като чакаха това и бяха я отиграли.

Според анализаторите, решението на Тръмп е типичен компромис, който ще му разреши, хем да избере собствен началник на Фед, хем да продължи последователност на паричната политика.

Американската централна банка подвигна два пъти лихвите до момента през 2017 година и се чака да го напари още веднъж през декември.

Йелън може да остане член на Съвета на ръководещите Федералния запас до 2024 година, само че нейните прародители всекидневно оставаш членове на Фед до избирането на новия ръководител.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР