Президентът Джо Байдън обяви в сряда предложено ново икономическо партньорство

...
Президентът Джо Байдън обяви в сряда предложено ново икономическо партньорство
Коментари Харесай

Байдън ще рестартира партньорството с Латинска Америка

Президентът Джо Байдън разгласи в сряда препоръчано ново икономическо партньорство на Съединени американски щати с Латинска Америка, ориентирано към противопоставяне на възходящото въздействие на Китай на районната среща на върха, помрачена от раздори и подценени страни, предава Ройтерс.

Тази година Съединени американски щати са хазаин на срещата на американските страни, която се организира в Лос Анджелис. Байдън се опита да увери събралите се водачи в уговорката на администрацията му към района, макар настойчивите опасения, че Вашингтон към момента се пробва да диктува политиката си на по-бедните си южни съседи.

Броят на присъстващите държавни и държавни ръководители беше понижен до 21, след като Байдън изключи Куба, Венецуела и Никарагуа, което накара мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и няколко други водачи да не дойдат.

" Трябва да влагаме, с цел да подсигуряваме, че нашата търговия е устойчива и виновна в основаването на вериги за доставки, които са по-здрави, по-сигурни и по-устойчиви ", сподели Байдън на церемония церемонията по откриването.

Байдън се стреми да показа на страните от Латинска Америка опция на Китай, като приканва за засилено икономическо присъединяване на Съединени американски щати, в това число повече вложения и надграждане на съществуващите търговски покупко-продажби.

Въпреки това, неговата самодейност " Партньорство на Америка за стопански разцвет ", което към момента наподобява е в развой на основаване, не предлага тарифни облекчения и, съгласно върховен чиновник на администрацията, в началото ще се концентрира върху " сътрудници с еднообразно мислене ", които към този момент имат търговски съглашения със Съединени американски щати. Очаква се договарянията по тази самодейност да стартират при започване на есента, добави служителят.

Байдън очерта проекта си, откривайки срещата на върха, която беше замислена като платформа за демонстриране на водачеството на Съединени американски щати в съживяването на латиноамериканските стопански системи и оправянето с рекордните равнища на противозаконна миграция на границата сред Съединени американски щати и Мексико.

Но неговата стратегия беше подкопана от частичния протест от страна на водачи, недоволни от решението на Вашингтон да в профил от форума главните си леви антагонисти в района.

Американската администрация се надява, че срещата на върха и паралелното събиране на бизнес водачи могат да проправят пътя за по-голямо съдействие, защото държавните управления, които се борят с по-високата инфлация, работят, за усъвършенстване на веригите за доставки, разтегнати от пандемията COVID-19 и да ги приближат към Западното полукълбо.

Байдън също употребява речта си, с цел да популяризира декларация на срещата на върха по отношение на миграцията, която ще бъде показана в петък, като я назова " революционен, интегриран нов метод " със споделена отговорност в цялото Западно полукълбо, за която на този стадий са известни малко детайлности.

Планът на Съединени американски щати също по този начин предлага да се съживи Междуамериканската банка за развиване и да се основат работни места за чиста сила

Китай изпревари Съединените щати по отношение на търговията в огромни елементи от Латинска Америка, откакто Байдън встъпи в служба през януари 2021 година, демонстрират данни, систематизирани от Ройтерс.

Анализът демонстрира, че като се изключи Мексико, най-големият търговски сътрудник на Съединени американски щати, Китай е изпреварил Съединените щати в Латинска Америка и е нараснал преимуществото си от предходната година.

Дипломатическото напрежение се развихри тази седмица, когато Вашингтон реши да не кани трите страни - Куба, Венецуела и Никарагуа, които съгласно него нарушават правата на индивида и демократичните полезности.

Недоволен от това развиване, мексиканският президент Лопес Обрадор сподели, че няма да участва, наблягайки районните разделения.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан сподели пред кореспонденти, че изборът на някои водачи да не участват отразява техните лични " идиосинкратични решения " и че " значителната работа въпреки всичко ще бъде свършена ".

Кубинският президент Мигел Диас-Канел сподели, че на Съединените щати им липсва " честен престиж "  да изнасят лекции за демокрацията и благодари на Лопес Обрадор за неговата " взаимност ".

Лидерите на Гватемала и Хондурас, две от страните, които изпращат най-вече мигранти в Съединените щати, също останаха вкъщи, повдигайки въпроси по отношение на смисъла на идната взаимна декларация за миграцията.

Все отново водачи от повече от 20 страни, в това число Канада, Бразилия и Аржентина, участват на срещата на върха, чийто хазаин за първи път от 1994 година са Съединените щати. Тогава те бяха хазаин на учредителната конференция.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР