Президентът Джо Байдън не трябва да се отказва от плана

...
Президентът Джо Байдън не трябва да се отказва от плана
Коментари Харесай

По-високите лихви ще се отразят добре на американската икономика, категорична е Йелън

Президентът Джо Байдън не би трябвало да се отхвърля от проекта си за разноски от 4 трлн. $, даже в случай че той способства за растеж на инфлацията в дълготраен проект и за покачване на лихвите. Това съобщи в изявление за Блумбърг финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън.

„ Ако се окажем в обстановка, в която лихвения % е малко по-висок, това в действителност би било положително развиване както от позиция на обществото, по този начин и от позиция на Фед “, разяснява Йелън след завръщането си от срещата на Г7 в Лондон.

През последните месеци дебатът по отношение на инфлацията се разгорещи сред тези като Йелън, които са на позицията, че актуалното нарастване на цените се дължи на преходни аномалии, провокирани от пандемията – като да вземем за пример проблемите с веригата за доставки, растежа на разноските при отварянето на стопанските системи, и критиците, които споделят, че държавната поддръжка в размер на трилиони долари води до дълготраен растеж на цените.

Предложените от Байдън пакети за икономическа поддръжка биха добавили към 400 милиарда $ към годишните разноски, означи Йелън, като уточни, че това няма да е задоволително за съществено повишение на инфлацията. Според нея всеки скок на цените, провокиран от избавителните пакети, ще отшуми следващата година.

„ Вече от десетилетие се борим с инфлацията и лихвени проценти, които са прекомерно ниски “, разяснява някогашният гуверньор на Федералния запас, като добави, че желае да се върнат към „ естествената среда на лихвените проценти “.

По думите й в случай че Пакетите на Байдън оказват помощ за облекчение на тези проблеми, това позитив.

През 12-те месеца до края на април главната мярка за потребителските цени в Съединени американски щати се увеличи до 4,2%, като данните за май се чакат в четвъртък.

Фед се ангажира да стартира да понижава прграмата си за покупки в размер на 120 милиарда $ на месец едвам откакто бъде регистрира „ значителен по-нататъшен прогрес “ по инфлацията и заетостта.

Председателят на централната банка Джером Пауъл, който пое ръководството й от Йелън през 2018 година, опита да убеди вложителите, че не счита скоро да приключва поддръжката за стопанската система. Пауъл и неговите сътрудници предвиждат, че главният лихвен % на Фед ще остане покрай нулата до 2023 година

„ Няма да се откажа от поддръжката за тези пакети. Тяхната цел не е да бъдат тласъци, а вложения, които да адресират дългогодишните потребности на нашата стопанска система “, сподели още Йелън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР