Президентът Джо Байдън е съобщил на украинския си колега Володимир

...
Президентът Джо Байдън е съобщил на украинския си колега Володимир
Коментари Харесай

Американски медии: Украйна ще получи ATACMS, вероятно с касетен заряд

Президентът Джо Байдън е съобщил на украинския си сътрудник Володимир Зеленски, че Съединени американски щати ще дават на Украйна далекобойни ракети ATACMS – става дума за малко количество, съобщи NBC с позоваване на трима американски чиновници и представител на Конгреса. Тъй като даването на по-голямо количество може да се отрази на боеспособността на американската войска, полемиките по тематиката в Белия дом се водят от месеци.
Припомняме, Володимир Зеленски и Олена Зеленска бяха признати от Джо Байдън и Джил Байдън в Белия дом на 21 септември.

Източниците на NBC не оповестяват по кое време ще бъдат доставени ракетите и по кое време това ще бъде оповестено публично.

Според обява в The Washington Post, Украйна ще получи ATACMS с касетен заряд – от тази трансформация има по-големи ресурси в складовете на Пентагона. Тя е с радиус на деяние до 466 километра.

Тъй като ATACMS се изстрелват от наземни преносими платформи, те ще дадат на украинската войска по-големи благоприятни условия за деяние от ракетите Storm Shadow, които се задействат от въздуха. Заради рисковете от съветската Противовъздушна отбрана украинските самолети изстрелват Storm Shadow на огромно разстояние от фронта, което лишава от далекобойния капацитет на ракетите.

С ATACMS украинските военни ще могат ще могат да поразяват цели в Крим и на всяко друго място в окупираните територии, показва английският боен анализатор Шон Бел пред Sky News. Според него, решението да бъдат предоставени ATACMS на Украйна идва вследствие на визитата на президента Володимир Зеленски във Вашингтон.

Въоръжените сили на Украйна ще могат да употребяват тези ракети съвсем директно след приемането им, защото те може да се изстрелват от системите HIMARS, с които ВСУ към този момент разполагат.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР