Президентът да наложи вето на закона за ратификация на споразумението

...
Президентът да наложи вето на закона за ратификация на споразумението
Коментари Харесай

БСП опреснява паметта на Радев и чака вето на закона за оръжията за Украйна

Президентът да наложи несъгласие на закона за ратификация на съглашението за даване на оръжия на Украйна. За това упорстват от парламентарната група на Българска социалистическа партия в писмо, изпратено до президента Румен Радев.

От партията напомнят, че още през вчерашния ден водачът ѝ от парламентарната естрада Радев да наложи несъгласие на признатия от Народното събрание законопроект, цитирайки неговата противоконституционност и базирайки се на обществени изяви на президента, в които той предизвестява, че изпращането на оръжия на Украйна ще вкара България във война.

От Българска социалистическа партия показват, че при второто гласоподаване на законопроекта ясно се е обрисувала , формирана от няколко парламентарни групи.

Според партията и съдружните й сътрудници президентът има две групи учредения за налагане на несъгласие - конституционни и юридически, както и морално-политически.

По отношение на конституционно-юридическите аргументи от Българска социалистическа партия акцентират, че в член 1, алинея 3 на Споразумението е записано: "...(3) Изменението на листата по параграф 1, включително подмяна и/или прибавяне на ново имущество, се прави с Решение на Министерския съвет на Република България по искане на украинската страна и при опция за българската страна. Това изменение не се смята за смяна на актуалното съглашение. "
 Депутатите се скараха за оръжията за Украйна, за чувалите с трупове и кой кого натиска с ботуши
Депутатите се скараха за оръжията за Украйна, за чувалите с трупове и кой кого натиска с ботуши

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира протичащото се като скандално

От партията смятат, че посредством този запис се заобикаля Народното събрание , като признатият текст опонира на Конституцията, защото служебният министър на защитата е подписал съглашение, в което е закрепено, че анексите към него не подлежат на ратификация в Народното събрание.

Като спомагателен мотив от Българска социалистическа партия показват и Закона за интернационалните контракти на Република България - " член 15. Когато интернационалният контракт предстои на одобрение според Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира контракта със закон.

(2) Когато Конституцията не изисква интернационалният контракт да бъде утвърден, Министерският съвет го утвърждава с решение. "

Относно морално-политическите аргументи, заради които президентът следва да наложи несъгласие, социалистите напомнят, че н а 7 октомври той е декларирал, че ще работи против въвличането на България във войната в Украйна. " Политици, които тласкат България към война, без значение дали от незнание или изгода, дължат отговор на българите чии ползи обслужват ", напомнят точните му думи от партията.
 Нито С-300, нито самолети даваме на Украйна, увери Димитър Стоянов
Нито С-300, нито самолети даваме на Украйна, увери Димитър Стоянов

Продължаваме да охраняваме небето си с МиГ-29

От Българска социалистическа партия цитират и изказване на Радев от 25 октомври: " Войната, която уголемява освен своя тримерен обсег, само че и формите ѝ на опълчване, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които оферират сходни решения в миналото ще заловен оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го имам вяра. Затова още един път приканвам за разсъдък и отговорност. "

Българска социалистическа партия акцентира, че против въвличането на България по какъвто и да е метод във войната в Украйна и за разрешаването на спора по кротичък и дипломатически път.

Социалистите акцентират и други думи на президента - че в НАТО няма предписание и документ, които да задължават дадена страна да дава оръжия на трети страни.

По тази причина те приканват президента да наложи несъгласие върху безвъзмездното изпращане на въоръжение, техника и муниции на Украйна.
 Списъкът с въоръжение за Украйна е подготвен
Списъкът с въоръжение за Украйна е подготвен

Още през февруари военните са имали подготвеност, само че без решение на Народно събрание не може
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР