Президентът Александър Вучич направи кратко обръщение към обществеността от вила

...
Президентът Александър Вучич направи кратко обръщение към обществеността от вила
Коментари Харесай

Дипломатическа среща в Белград: Вучич склонен за тежко решение - сформирането на ОСО

Президентът Александър Вучич направи малко послание към обществеността от вила " Мир " след срещата с дипломатическата петорка във връзка с Косово.

„ Това е най-трудният диалог, който сме водили до момента. Съгласни сме, че замразеният спор не е решение. Искам да кажа, че през днешния ден, като президент, бях недвусмислено изправен пред проблемите и провокациите, които биха били сложени пред Сърбия, в случай че не се съгласим с оферти проект “, сподели Вучич и разгласи съвещания с държавното управление, Народното събрание и други значими групи за европейската идея за разговор сред Косово и Сърбия, заявявайки, че " те са подготвени да одобряват концепцията ".

Президентът добави, че е помолил дипломатическия квартет и (Мирослав) Лайчак да оказват помощ да се преодолее турбуленцията, съобщи „ Курир “.

„ Смятаме, че е извънредно време да се образува ОСО, която беше освен обещана, само че и подписана преди 10 години. Това е въпрос от неотложност, като едвам по-късно е вероятен диалог и някакво нормализиране на обстановката “, сподели президентът.

Вучич акцентира, че Сърбия е подготвена да се съгласи с препоръчаната идея и да работи по нейното използване, само че не е съгласна по един значим въпрос, като добави, че не може да приказва за това, тъй като предлагането не е обществено.

Той уточни, че западните дипломати са приветствали напредъка на Сърбия по европейския път.

„ Наскоро организирахме правосъдни промени и всичко, което слушаме от десетилетия, и чакам поддръжка по нашия европейски път “, сподели още президентът. „ Пред нас не са лесни дни. Хората би трябвало да знаят, че тук няма нито благи, нито сладки приказки, мога единствено да кажа, че дадох всичко от себе си, с цел да вардя и пазя Сърбия и че ще мога да го върша най-малко за известно време “, сподели Вучич, представен от „ Косово онлайн “.

От своя страна Мирослав Лайчак съобщи, че е имало интензивни и открити диалози и че Вучич е посочил, че е подготвен за сложни решения в полза на европейската вероятност. Той е уверен, че показаният през септември проект е най-хубавото решение и работата ще продължи в това отношение, заяви „ Данас “.

„ Президентът на Сърбия Александър Вучич показва виновен метод и подготвеност за сложни решения в ползата на мира и европейските вероятности за Сърбия “, сподели той.

„ За нас осъществяването на ОСО е основен детайл на стабилността и сме уверени, че европейският проект е най-хубавият метод за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина и европейската интеграция в района “, сподели Лайчак и подреди работата на посланика да продължи, съобщи „ Косово онлайн “.

„ Нашата работа ще продължи без закъснение “, акцентира Лайчак.

Президентът се срещна през днешния ден във вила „ Мир “ със специфичния представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина и други районни въпроси за Западните Балкани Мирослав Лайчак, заместник-помощник държавния секретар и специфичен делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, съветниците по външна политика и политика на сигурност на президента на Република Франция и канцлера на Федерална Република Германия Емануел Бон и Йенс Плетнер и дипломатическия консултант на министър-председателя на Република Италия Франческо Тала.

Дипломатическата петорка пристигна в Белград от Прищина, където по-рано през днешния ден беседва с премиера на Косово Албин Курти. Оттам Лайчак съобщи, че е очаквал по-голяма поддръжка за европейското предложение и че диалогът е бил „ тежък “.

" Очаквахме повече схващане на опциите, предлагани от европейското предложение за решения на косовския въпрос “, сподели Лайчак, представен от „ Пероскопи “.

„ Премиерът Курти оцени френско-германското предложение като добра основа за по-нататъшни полемики за напредване напред към цялостното нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, с взаимно признание. Бяха разисквани и правата на малцинствата, за които министър-председателят изрази основание в общата рамка за препоръчаното от него съглашение на 18 август 2022 година в Брюксел. Премиерът Курти, наред с други неща, акцентира нуждата на Косово от признание от непризналите го страни и участие в основни интернационалните и трансатлантически организации “, се споделя в известие. „ Той осведоми емисарите за достиженията и триумфите на Косово през миналата година в региона на върховенството на закона, за подхванатите промени, демократичния и стопански прогрес, както и за кандидатстването на Косово в Съвета на Европа през май предходната година и в Европейския съюз през декември, като историческа стъпка за Косово “.

В последна сметка Курти е изразил подготвеност за последващи политически срещи на високо равнище и интензификация на процеса.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР