През ІV век персийският цар Сапор (Шапур) II, от династията

...
През ІV век персийският цар Сапор (Шапур) II, от династията
Коментари Харесай

Честваме паметта на свещеномъченик Симеон Персийски

През ІV век персийският цар Сапор (Шапур) II, от династията на Сасанидите, завзел редица източни византийски области, измежду които Месопотамия и Източна Мала Азия. Той незабавно се постарал да наложи в завладените земи зороастризма, езическа персийска вяра, оповестена за държавен фетиш на Персия.

Сапор направил това в контраст на оповестяването на християнството за разрешена, свободна вяра в цялата римска империя, главен зложелател тогава на Персия. Затова против християните той подхванал грубо и кърваво гонение, траяло две десетилетия. Гонението било както по религиозни, по този начин и по политически аргументи, тъй като на християните се гледало като на предатели на ползите на страната.

По това време в столицата на сасанидската империя, град Ктезифон, покрай сегашен Багдад, и в град Селевкия, на десния бряг на река Тигър, началник на християните бил ученият и старателен свещеник Симеон. Той бил измежду първите жертви на гонението, само че общо хиляди християни били избити поради отхвърли им да се отрекат от вярата в Иисус Христос.

Царят първо убеждавал Симеон да се отхвърли от Христос и да се поклони на слънцето, както правели езичниците в Персия. Симеон уверил царя, че християнската религия възпитава жители, които съблюдават закона, а не безумни бунтовници. Царят обаче бил толкоз преднамерен към него, че заповядал да го хвърлят в пандиза.

В пандиза Симеон срещнал Гузтадат, някогашен християнин, който се отрекъл от Христос, с цел да избави живота си. Тогава Симеон по отговарящ метод още веднъж пробудил съвестта на Гузтадат и той декларирал, че има вяра в Христос. Когато Сапор научил това, се разгневил и заповядал да обезглавят Симеон и Гузтадат, а също така още 1150 християни от тамошната черква. Преди да обезглавят епископа пред очите му посекли стотици християни, негови духовни рожби. Това станало в средата на ІV век, споделя Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР