През зимния сезон хората често страдат от простудни заболявания. Настинката

...
През зимния сезон хората често страдат от простудни заболявания. Настинката
Коментари Харесай

Настинка при котките

През зимния сезон хората постоянно страдат от простудни болести. Настинката в действителност е заболяване, което ни дебне през цялата година. Дали това е по този начин и при котките и дали нашите мъркащи пухчовци също страдат от простуда?

Котките също страдат от простуда. Трябва да се посочи, че настинката при писаните е прекомерно общо наименование, което се отнася до цяла група от признаци с болестен темперамент. В котешкото царство обаче това заболяване е вирусно.

Симптоми на простуда при котките

Когато вирусът на настинката порази гальовния ни домакински любим, той демонстрира признаци като кихане, кашлица при котката, тайни от носа, става латентен, а в по-тежки случаи има тресчица. В множеството случаи признаците на котешка простуда отминават за 7-10 дни, както при хората.

Подобно на стопаните си, някои котки с простуда може да получат затруднение като бактериална зараза или пневмония. Тогава в носа или очите се появява жълто-зелен секрет, задръстване на носа, загуба на аромат и отвод от храна.

Причинители на простуда при котките

Вирусите, които водят до това положение са котешкият херпес вирус и котешкият калицивирус. Ето какво съставляват тези вируси.

Котешки херпес вирус

Този вирус е доста инфектиран и се следи основно при живеещи дружно повече животни.

Тъй като котките, сходно на хората, носят този вирус в себе си през целия си живот, при стресови положения той става деен и предизвиква кихане, кашлица на котките и други признаци на настинка.

Котешки калицивирус

Котешкият калицивирус, сходно на херпес вируса при котки, е мощно инфектиран и демонстрира сходни признаци. Протича и по сходен метод. И двата вируса не са заразни за хората, а съществува и ваксина за тях.

 Лечение на коте с простуда

Лечение на котешка простуда

Леките случаи на това заболяване не изискват интервенция на профилирана ветеринарна помощ. За да подкрепи организма на своя домакински питомец да се оправи по-лесно с заболяването, стопанинът може да понижи до най-малко напрежението в всекидневието му. Котките стават тревожни, в случай че нещо ги плаши в допълнение, а това може да усложни болестта.

Обособяването на безшумно и умерено място, където котето да се усамоти на мира, до момента в който преминат признаците, е добра концепция.

Тежките затруднения обаче изискват интервенция на ветеринар. Антибиотиците са лекарството, което се предписва и на пухчовците, както и на хората. Подобно на своите стопани, те също може да се нуждаят в някои случаи от хоспитализация, с цел да им се помогне да се възстановят по-бързо.

Годишната имунизация е добра алтернатива за предварителна защита на котешка простуда, изключително в случай че котката се отглежда в компания на други себеподобни, което усилва риска от заболяване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР