През зимата може да ни е топло, но на твърде

...
През зимата може да ни е топло, но на твърде
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Ако има правителство, ще го роди създаден...

През зимата може да ни е топло, само че на прекомерно солена цена 

Призивите за икономисване и таван на цените на газа са под паника ограничения на Европейски Съюз

Ядреното оръжие е асото на Путин, с което той плаши, само че няма да цака


 

 

- Г-н Керемедчиев, в каква фаза влиза войната, откакто Путин триумфално разгласи анексирането на 15 % от територията на Украйна към Русия?

- Войната навлиза в най-опасната си фаза и неотдавнашен край не се вижда. Просто се минава от стадий на настъпателни дейности на съветската войска към отбранителни. 

Този сюжет очевидно е бил плануван още при започване на войната и следва линията, сложена с присъединението на Крим към Русия през 2014 година Така Кремъл в действителност ще се опита да реализира две цели - да прокара чувство в съветското общество, все по изнервено от войната и мобилизацията, че интервенцията навлиза в по-спокойната си фаза със завладяването и оповестяването за съветски територии на украинските области Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка. Втората цел е да се разгласи, че в новоприсъединените райони Русия отбранява свои територии, а не атакува Украйна за  да „ унищожи нацисткия режим “, както беше прокламирано до неотдавна.

Сега към този момент Кремъл ще може да твърди, че съветските сили се отбраняват от нашествията върху тяхна територия. 

Това ще даде на Путин опция да употребява пропагандна скица и да активизира съветското население към националната идея.

Оттук насетне Русия ще спре да напредва отвън териториите на към този момент оповестените за съветски области и ще стартира да се отбранява. Обратното - Украйна ще ускори настъпателните си дейности, ще се задействат партизанските и подривните действия във към този момент превзетите територии. Там ще се появяват взривени мостове, прекратени връзки на съветската войска. Ще има атентати против новите губернатори на анексираните територии, с цел да се внесе оптимално напрежение в локалното население.   

- Какъв коз ще се окаже оповестената от Кремъл частична готовност?

- За страдание, Путин беше изправен пред доста тежкия избор дали да разгласи единствено частична или цялостна готовност, с цел да вдигне числеността на съветската войска, която в момента се превъзхожда от украинската в съответствие 7 към 1.

Рискът от високо обществено напрежение накара Путин да не подхваща крайни дейности. Ясно беше обаче, че готовност е наложителна, защото частите на терен са незадоволителни. Според калкулации на военни анализатори, ако Русия завземе към 40 % от територията на Украйна, за задържането им ще са  <210> нужни 700 000 военни, служители на реда, доброволци, представители на администрацията. И за контрола на завладени сега 25 % украинска територия също са нужни многочислени армейски и полицейски сили.

За страдание, мобилизацията в Русия беше направена по най-неправилния метод - някои от военните окръжия оповестиха цялостна готовност на цялото мъжко население. Така принудиха доста млади мъже под паника да търсят излаз на открито, запушвайки границите на прилежащите страни.

Ако беше осъществена вярно, набирането на 300 000 запасни офицери и бойци не би трябвало да вдигнат чак толкоз градуса на напрежението в Русия.

- Може ли Путин да посегне към нуклеарно оръжие?

- Путин ще употребява нуклеарната карта като главно асо в много рисковата си игра, само че няма да посегне към нуклеарното оръжие. Обяснението - използването дори и на непълен нуклеарен гърмеж, даже за въздържане на настъплението, ще нанесе оптимални вреди и върху съветското население. Битката към този момент се води в анексираните територии и в случай че Путин употребява един от двата си коза - повреда в някоя от превзетите атомни централи с теч на нуклеарно гориво и замърсяване на околната среда с радиация, от това ще пострадат и близкият Крим, и другите завладени територии с съветско население.

Другият коз - в случай че се употребява нуклеарно оръжие с възпиращо деяние, то ще бъде на територията или доста покрай територията, обитаема с руснаци. 

Затова по-скоро Русия ще заплашва все по-активно с потреблението на нуклеарно оръжие с претекста, че на нейна територия има вражеско нахлуване. Но опасността ще е по-скоро с възпиращ резултат, в сравнение с да има действително потребление на нуклеарно оръжие.

- Само агитационен или и реален в известна степен е сюжетът с отстраняването на Путин?

- За момента не виждам това да се случва. Даже голямото напрежение след оповестената частична готовност не извади чак толкоз хора на улиците. Протестите по-скоро бяха епизодични.

Всъщност руснаците избраха да избягат от страната, в сравнение с да се борят за правата си. В момента не виждам сериозен отпор на решенията на Путин. По-скоро този теч и на мозъци, и на млада, мощна работна ръка в лицето на мъжете, които се пробват да изоставен страната, стига до разцвет. И това ще докара до съществено обезкръвяване на съветската стопанска система в дълготраен проект.

- Русия или Европейски Съюз е по-големият губещ от войната и наложените наказания?

- В кратковременен проект Европейски Съюз получава по-сериозни удари от Русия и понася много по-трудно диверсификацията на енергийните източници. За страдание, бяха проспани 12 години, в които Европа стана доста по-зависима от Русия, в сравнение с беше преди този момент. Така че сега Европа се пробва за пет-шест месеца да прекъсне взаимозависимост, градена десетилетия.При това го прави по не най-правилния метод. Поглеждайки към Азербайджан, в действителност Европейски Съюз трансферира зависимостта си от един диктаторски режим - този на Путин, на различен. Президентът Илхам Алиев заема този пост от 19 години и би употребявал всички способи, с цел да извади оптимални политически облаги от обстановката. Алиев не се поколеба още веднъж да нападне Нагорни Карабах и Армения, очаквайки доста по-мек отговор от Европейски Съюз поради зависимостта от азерския газ.

В кратковременен проект Европа е съществено ударена, само че в дълготраен Русия ще претърпи доста съществени стопански загуби. Вижда се, че близостта на Москва с Китай и Индия не се реализира, както Кремъл планираше. Беше отритнат съветският проект да се употребява паричната система  „ Мир “ от Турция, Китай, Индия поради заплахата от наказания от страна на Съединени американски щати. Голяма част от високотехнологичните компании напуснаха Русия, която в дълготраен проект няма да може да е конкурентната стопанска система, каквато би желала да бъде. Отново ще е единствено експортьор на енергоизточници, чиято цена пада, тъй като и Китай, и Индия биха се възползвали оптимално от опцията да окажат напън в тази посока.

Видимо в дълготраен проект Русия ще има извънредно тежки  години, с цел да възвърне стопанската система си, да я направи конкурентоспособна.

- Ефективни ли са ограниченията, които Европейски Съюз взема, преди идната тежка зима?

- Призивите за икономисване, налагането на таван на цените на газа са под паника ограничения. За следващ път Европа изостава от общите трендове по време на рецесия. По същия метод Брюксел реагира постепенно и несъответстващо и по време на бежанската рецесия преди 5 години, същото се случи и по време на коронавирус рецесията, когато множеството страни в Европейски Съюз бяха оставени да се оправят сами. В момента също доста от страните членки се пробват да се оправят сами с дефицита на енергоизточници. Унгарският външен министър Петер Сиярто персонално договаря с Русия за газовите доставки. Испания договаря със Съединени американски щати, Италия търси решения в Алжир и Мароко, Европейска комисия договаря с Азербайджан. Всяка страна сега се пробва да се избавя поединично, което води до основаване на суматоха на пазара, повишение на цените, опити за манипулиране на пазара от доставчиците, целящи по-скоро дълготрайни контракти, обвързващи в идващите 10-20 години.

- Решава ли откритият преди дни интерконектор с Гърция главно газовия ни проблем?  Каква ще е идната българска зима?

- Интерконекторът не  взема решение казуса с газа на 100 %. Трябват ни много повече доставки, които да могат да обезпечат зимния сезон. Това, което имаме сега, е единственият подписан дълготраен контракт. Всичко друго, при липса сега и на работещ парламент, ще докара до краткосрочни контракти, договорка по договорка, което няма да понижи цените.

Очертават се регулярни доставки на газ, в чиято основа е азерското синьо гориво. Останалите ще бъдат спотови покупко-продажби за закърпване на ситуацията. Не чакам рухване на цените. Даже да падне цената на газа, който влиза в България, това няма да докара до поевтиняване на крайните артикули - такава е традицията у нас от години.

Ще продължаваме да се борим с високи цени. През зимата ще ни бъде топло и ярко, само че на много солена цена.

- Ще съумеят ли политиците ни да сформират кабинет поради тежката спешна обстановка и в страната, и на открито?

- На тези избори се сбъднаха най-големите страхове. Вотът сподели, че в случай че една от трите партии - ГЕРБ, Движение за права и свободи или " Възраждане ", не взе участие в предстоящ кабинет, той няма да бъде образуван. Т.е. тези три партии са незаобиколим фактор. При състояние че останалите партии афишират изрично, че няма да създадат коалиция с нито една от тези три обединения, опциите за сформиране на държавно управление понижават неимоверно. По-скоро, в случай че има държавно управление, то ще бъде коалиция на отвратените от нея, в сравнение с от искащите тя да се случи.

Много мъчно ще бъде преодоляно егото на политическите ни водачи.

Вероятно ще бъде изработен опит за сформиране на краткосрочно държавно управление с живот може би не повече от година с доста ясни цели и перспективи  - приемане на бюджет, реакции на енергийната рецесия, на войната в Украйна.

За страдание, сега по-голямата цел на партиите е по-скоро не съставянето на работещо държавно управление, а отиването на последващи избори, без да се поеме виновността на провалянето на следващия парламент.

- Европарламентът стартира следващата полемика. Ще влезем ли най-накрая в Шенген?

- От време на време тази история се претопля. Водил съм преди 12 години договаряния за участието ни в Шенген. Отново за следващ път Екологичен потенциал афишира, че България е подготвена да влезе това пространство, само че има различен сериозен мотив, който вадят съперниците на разширението на Шенгенското пространство с България. Тези страни признават, че механически страната ни е подготвена за участие, разполага с възможности за следене и въздържане на миграционните потоци.

Проблемът е в това, че заради ширещата се корупция в страната ни влизат бежанци, което заплашва и цялото Шенгенско пространство.

Никога за последните пет години не е имало подобен сериозен миграционен напън върху страната ни, а в централната част на България са хванати десетки мигранти, минали през граничните пунктове, които би трябвало да са оборудвани според шенгенските правила.

Докато заради корупционни практики страната ни продължава да пропуща бежански потоци, ще продължаваме да сме в чакалнята на Шенген.

- Крайнодесните завоюваха в Италия, в Швеция са във напредък. Завива ли Европа надясно в разгара на толкоз рецесии?

- Изборите в Италия са плод на несъответстващата политика на европейските бюрократи. Италия не получи желаната финансова помощ от Европейски Съюз нито при рецесията с бежанците, нито при коронавирус рецесията, въпреки че беше една от най-силно ударените страни и в двата случая. 

И газовата рецесия сега основава в допълнение напрежение в Италия, чиито поданици стачкуваха против европейските чиновници  на изборите, като демонстрираха, че страната няма повече да се преценява напълно с директивите на Брюксел.

Така Италия, членка на Г-7, сериозен състезател в европейската и международна стопанска система, стартира да залага на отбраната на националните ползи, причислява се  към очертаващия се сериозен фронт на страни в Европейски Съюз, недоволни от политиките на алианса - Унгария, Полша, Чехия.

Завоите надясно в Европейски Съюз са по-скоро завои към шовинизъм, слагане на ползите на жителите пред общоевропейското богатство. Нещо, което пръв стартира да прави Виктор Орбан, който съобщи: " Избрали са ме унгарците и  напълно пазя техните ползи ". Същото сега споделят и италианските политици.

Има разлюляване в Европейски Съюз, който е в обстановка на належащи промени. Ако внезапно не се трансформират връзките сред страните членки, опциите на Брюксел да реагира бързо и съответно в рецесии ще докара до  все по-недоволни страни и от ден на ден искащи да реформират внезапно алианса или даже да излязат от него. Без незабавни ограничения може да се стигне до още екзити, какъвто беше Брекзит.

 

Милен Керемедчиев е  политик и дипломат. Завършил е УНСС и New Indian School в Кувейт. Бил е зам.-министър на стопанската система и на външните работи, както и координатор на Пакта за непоклатимост за Югоизточна Европа, общоприет консул на България в Дубай. Вицепрезидент на консултантската компания „ Артон Капитал “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР