През юни, след проточили се няколко месеца коалиционни преговори, новото

...
През юни, след проточили се няколко месеца коалиционни преговори, новото
Коментари Харесай

„Къде е разкаянието?“ Финландското правителство се превърна в разсадник на ксенофобия

През юни, след проточили се няколко месеца съдружни договаряния, новото държавно управление на Финландия, формирано от десните партии Национална коалиция, Истински финландци (и двете политически сили са главните спечелили на парламентарните избори през април), както и Християн-демократи и Финландската шведска национална партия.

Този кабинет се назовава най-десният в историята на Финландия след Втората международна война. Но едвам проработи новото държавно управление, то претърпя мощен политически скандал и загуба на един от министрите. Вилхелм Юнила, на който беше поверено Министерството на стопанската система, беше уловен от пресата в благосклонности към неонацизма, както и във подправянето на някои епизоди от неговата биография.

Юнила е член на " Истинските финландци " - партия, към която за съвсем тридесет години от съществуването й се разиграха доста ксенофобски кавги. Притиснат до стената, министърът на стопанската система разбра, че единствено с извинения не може да се размине и беше заставен да подаде оставка.

Юнила обаче беше сменен от различен политик с проблеми с репутацията. По едно време Виле Рудман беше член на Националната коалиция, само че беше изключен от нея, откакто стана воин на педофилски скандал. През 2022 година публицистите схванаха, че Рудман е обвинен в повтарящи се епизоди на тормоз над малолетни девойки.

Тогава той съумя да се измъкне, само че заплати за абсурда с участието си в партията. Такъв „ скъп кадър “ обаче беше взет от „ Истинските финландци “ и към този момент в техните редици, Ридман взе участие в изборите през 2023 година и размени Юнила като министър.

Фактът, че „ Истинските финландци “ желаеха Рудман да размени Юнила, беше персонален пестник за министър-председателя Петери Орпо. По едно време Орпо, като началник на „ Националната коалиция “, персонално изгони Рудман от нейните редици и в този момент той е заставен да седи до него на държавните съвещания.

Е, за Рудман предишният скандал явно не беше задоволителен. Още след назначението му на поста министър на стопанската система стана известно за съмнения за издание на поверителна информация, получена по време на следствието по неговия случай. Рудман изложи тези данни в книгата си „ Тайната, която не беше оповестена “. Той небрежно написа книгата, с цел да измие репутацията на изнасилвач и педофил.

И в този момент ръководителят на " Истинските финландци " и на ненапълно работно време новоизпечен министър на финансите Рикка Пура се оказа в извънредно неприятна обстановка. Журналистите от вестник Iltalehti „ разкриха “ бележките, оставени от нея преди петнадесет години под псевдонима riikka в книгата за посетители на блога на Jussi Halla-aho. Тук си коства да напомним, че някогашният началник на " Истинските финландци ", а в този момент ръководител на финландския парламент, Хала-ахо, също се употребява с репутацията на злоумишлен ксенофоб - неотдавна той намерено прикани за убийството на съветски бойци.

Оказа се, че през 2008 година Риикка Пура по време на непринудена полемика сред съидейници, споделя усещанията си от визитата в Барселона, където приказва на конференция за мултикултурализма,. „ Тук няма „ стеснителен имиграционен въпрос “. Нигерите продават на Рамбле (пешеходная улица в центъра на Барселона. — Прим. ред.) менте артикули на Louis Vuitton “, — заяви riikka.

Тя също неведнъж изрази неодобрение от наличието на мигранти от страни от третия свят в самата Финландия. Риикка се подиграваше на сомалийците за наднорменото тегло и един път приказва за „ турските маймуни “.

Въпросът не се ограничаваше единствено с обиди. „ Кой е подготвен през днешния ден да плюе по просяци и да бие деца-негри в Хелзинки? “ попита riikka един път своите събеседници. „ Толкова съм цялостна с ненавист и чиста гняв, че съм на път да се стопя на стола си. Какво, по дяволите, правиш с душeвността ми, ислям? " — написа riikka. И един път тя призна: " Ако ми бяха дали револвер, щеше да има трупове даже в крайградския трен. "

Оказва се, че е " комизъм "

След появяването на обявата на Iltalehti Риикка Пура в началото избягваше директните отговори - нито удостовери, нито отхвърли, че точно тя е написала тези съответни мнения. Въпреки това политикът призна, че в предишното е изразявала пред обществото неща, които през днешния ден не би написала. Тя се оправдаваше, че е правила неприемливите изказвания „ в положение на фрустрация “.

Опозиционните политици, несъмнено, започнаха да приказват, че подобен министър също няма място в държавното управление. „ Министърът на финансите има на същата платформа освен расистко наличие, само че и апели към принуждение. Къде е разкаянието? Къде е писмото за овакантяване? - пита Мария Охисало, която беше началник на Министерство на вътрешните работи в предходното държавно управление.

Финландският президент Саули Нийнистьо също не остана настрани. „ Мисля, че е вярно финландското държавно управление да заеме позиция на нулева приемливост към расизма. Трябва да се помни, че расизмът и вероятните проблеми, свързани с миграцията, са две изцяло разнообразни неща “, сподели президентът.

Премиерът, който евентуално от дълго време проклина в душата си крайнодесните „ Истински финландци “, които му основават обилни проблеми, също трябваше да изложи позицията си. „ Не одобрявам расизма под никаква форма “, акцентира Орпо.

На собствен ред ръководителят на Шведската национална партия Анна-Мая Хенриксон назова изявленията на Пура " ужасни " и " шокиращи ".

Петери Орпо трябваше да отбрани шефа на Министерството на стопанската система - той разбра, че загубата на двама министри едновременно за малко време в самото начало на активността им ще нанесе прекомерно огромен удар върху репутацията на новия кабинет. По думите на премиера от скандалните изказвания са минали 15 години, а тогава министърът към момента не се е занимавал с политика.

Усещайки, че въпросът мирише на пържено, Пура стартира да се извинява с подсилен жар. „ Извинявам се за моите 15-годишни глупави мнения в обществените медии и за неудобството и възмущението, които разбираемо предизвикаха “, написа тя. Политикът се оправдава с това, че не е „ идеаленчовек “, към този момент не взе участие в полемики в този конгрес, а дискусионната среда през 2008 година е била друга от днешната.

Сама няма да си отиде

Ръководителите на четирите съдружни партии, в това число Риикка Пура, незабавно подписаха декларация, че осъждат расизма във всяка негова демонстрация. Аргументът на Орпо в отбрана на неговия министър - расист е, че в случай че този скандал бъде раздухан, това ще се отрази отрицателно на имиджа на Финландия.

Опозиционните партии обаче са на друго мнение. Те желаеха от ръководителя Юси Хала-ахо Народното събрание да се завърне по-рано от лятната почивка, с цел да гласоподава избор на доверие към Рикке Пура. Опозицията оправдава настояването си и с репутационните вреди на Финландия от новините за присъединяване на членове на новото държавно управление в кавги, стимулирани от расизъм.

Анти Курвинен, ръководител на парламентарната секта на партията Център, сподели в изявление за Iltasanomat, че сътрудниците му са подготвени да пресечен празниците, в случай че бъде решено да се гласоподава избор на доверие на Пура.

Самата Риикка Пура в това време даде конференция в Брюксел след срещата на Европейски Съюз, на която участва за първи път като министър. Журналистите обаче я попитаха не за финансовата политика на Европейски Съюз, а за това дали Пура мисли за оставка. „ Не съм мислила да напусна поста си “, сподели тя твърдо.

Тя добави, че " Истинските финландци " няма да изискат амнистия за програмата си, която е обвързвана с рецензии към политиката за приемане на огромни маси от мигранти. Пура сподели, че няма желание да се извинява за изявленията си в обществените медии от 2019 година, в които назова мюсюлманките, които покриват лицата си, „ черни торби “. Според министъра по този метод тя е " защитавала западните полезности - като тъждество, права на дамите и независимост ".

По думите на министъра, „ Истинските фини “ е единствената партия във Финландия, която приказва за проблеми, свързани с миграцията.

Сегашната позиция на Риикка Пура би трябвало да се оцени като доста несигурна. Възможно е, както в тази ситуация с Юнила, делото да приключи с оставка. Възможно е държавното управление на Орпо да бъде съзнателно " удавено " от съперниците си, употребявайки пресата като лост, който постоянно изравя всички нови " скелети в килера ". За благополучие, ултрадесните, взети в ръководещата коалиция, имат повече от задоволително сходни " миризливи " скелети.

Има и онлайн петиции. Искането за оставката на Пура към този момент е подписано от към 80 хиляди души. Министрите-съмишленици обаче показват, че не се изисква регистрация и идентификация на потребителите, тъй че едно лице може да го подпише няколко пъти.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР