През юни догодина ние ще знаем дали изпълняваме критериите за

...
През юни догодина ние ще знаем дали изпълняваме критериите за
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Ще можем да плащаме в лева до един месец след въвеждането на еврото

През юни следващата година ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединение към еврозоната. Това съобщи Андрей Гюров, подуправител на Българска народна банка.
На рецензиите към централната банка, свързани с това, че не се старае да изясни за какво еврото е значимо, той отговори: „ Ние се учим от практиката и от опита на страните, които към този момент са въвели еврото. В началото на 2023 година имаше едно закъснение на процеса, тъй като нямаше постоянно държавно управление ”, сподели Гюров.
Подуправителят на Българска народна банка акцентира, че в този момент е обновен Планът за въвеждане на еврото, като в него е заложена широкомащабна осведомителна акция. „ Цените в лв. и евро би трябвало да стартират да се появяват един месец след приемането на мненията на Европейска комисия – към юли идната година ”, разгласи той.
До края на 2025 година двете цени ще бъдат забележими, добави Гюров. „ Така хората ще могат да съпоставят и да взимат своите решения. По график до един месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме в лв.. След началото на февруари – единствено в евро ”, разясни още той. БНБ, избрани пощенски клонове и банките ще обменят българския лев без такси. „ През комерсиална банка или пощенски клон – това ще е допустимо до края на 2025 година Българска народна банка ще обменя българския лев безкрайно ”, добави подуправителят на централната банка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР