През юни 2022 г. промишленото производство намалява на месечна база

...
През юни 2022 г. промишленото производство намалява на месечна база
Коментари Харесай

Свиване на производството, строителството и търговията на дребно през юни



През юни 2022 година промишленото произвеждане понижава на месечна база за пръв път от година насам, като се регистрира намаляване и в строителството и търговията на дребно, демонстрират данните на Националния статистически институт.

Промишленото произвеждане се намалява през юни с 0,8% по отношение на предходния месец , когато набъбна с 1,4%, като това съставлява първо стесняване на индустрията от юни 2021 година насам.

Производственото намаляване се дължи най-много на спад с 9,6% в добивната индустрия и с 1,9% в преработващата индустрия, до момента в който производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ нараства през юни с 13,9 на 100.

Спрямо годината по-рано (юни 2021 г.) промишленото произвеждане нараства със 17,4% след растеж с 20,5% през май (най-добър напредък от година насам), като най-солидно покачване с цели 39,2% регистрира производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който производството в преработващата индустрия се покачва с 16,1%, а в добивната индустрия - с 2,7 на 100.

Индексът на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " през юни се намали с 1,4% по отношение на май , когато набъбна с 1,9%, като това съставлява първо намаляване от три месеца насам. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се свива през юни с 1,9%, а продукцията от сградното строителство - с 1,1 на 100.

На годишна база строителната продукция през юни се намалява с 0,5% след напредък с 6,6% през май. Сградното строителство нараства на годишна база с 0,7%, до момента в който гражданското и инженерното строителство се свива с 2 на 100.

През юни 2022 година Национален статистически институт регистрира сиване на търговията на дребно с 1,4% по отношение на май , когато се намали с 0,5%, като това съставлява намаляване за трети следващ месец.

На годишна база растежът при търговията на дребно се забавя внезапно през юни до едвам 0,1% от 5% през май, запазвайки наклонността на закъснение на експанзията за трети следващ месец.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че бизнес активността в промишленото произвеждане, строителството и търговията на дребно се утежняват през юни вследствие на отрицателните последици от продължаващата съветската военна инвазия в Украйна, която предизвика ускорено повишаване на енергийните цени и на потребителската и индустриалната инфлация, както и спомагателни проблеми с световните вериги на доставки.

В края на юли Национален статистически институт показа изследване, което демонстрира стабилизация на стопанската обстановка в страната през седмия месец н година, като по-благоприятен бизнес климат се регистрира в индустрията и търговията на дребно, застоялост в областта на услугите и утежняване в строителството.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР