През юли България предава европредседателството на Австрия. По този повод

...
През юли България предава европредседателството на Австрия. По този повод
Коментари Харесай

Австрийският външен министър: Западните Балкани са изкуствено понятие

През юли България предава европредседателството на Австрия. По този мотив Аделхайд Файлке от " Дойче веле " беседва с австрийския външен министър Карин Кнайсл.
- Госпожо министър, какви цели си слага вашата страна за своето европредседателство?

- Във външнополитическо отношение ще става дума на първо място за доближаването на страните от Югоизточна Европа с Европейски Съюз. Този район е значим за нас, през последните 20 години той беше мощно безстопанствен. Самата аз заобикалям понятието Западни Балкани, тъй като ми се коства много несполучливо и изкуствено. Градове като Сараево и Белград при всички положения са европейски градове.

- Вие говорите за " доближаване ". След срещата на върха в София се появи релативно огромно отчаяние измежду шестте страни, някои от които имат формален статут на кандидатки за участие, а други - не. Какво съответно ще им предложите? Какво ще се опитате да постигнете?

- Ние можем само да се възползваме от една избрана динамичност по този въпрос. Самите страни са тези, които ще би трябвало да осъществят на дело голям брой промени. В Босна и Херцеговина да вземем за пример става дума най-вече за промяна на изборното право, която е нужна с оглед изборите, избрани за 7 октомври. Нашата задача тук не е да предложим нещо, а да подсещаме на въпросните страни, че би трябвало да не престават по пътя на промените.

Най-вече обаче ние ще се застъпим за района пред тези наши сътрудници от Европейски Съюз, за които въпросните страни са малко по-далечни в географско и историческо отношение, и ще им покажем, че той е значим. (.) Касае се за доста разнообразни страни с извънредно разнообразни предпоставки във връзка с популацията и на ръководството. Тези страни не трябва да се хвърлят в един общ кюп - те би трябвало да продължат в изискванията на позитивно съревнование между тях провеждането на нежните промени.

- През последните дни в Австрия бе подет плевел спор към тематиката за миграцията и възможното въвеждане на нови гранични инспекции. За какво става дума в действителност?

- По отношение на това главно право на Европейски Съюз, на което се позоваваме, естествено би трябвало да се поддържа рационален баланс. В този спор обаче не трябва да има никакви забрани за мислене.

- Апропо забрани за мислене - люксембургският външен министър Жан Аселборн сподели: Не желаеме Вишеград плюс Австрия. Какво бихте му дали отговор?

- Не мога да схвана изцяло това предизвестие или укор. Не бива да забравяме едно: правилно, че Австрия има географска и историческа непосредственост с Вишеградските страни, само че всички те са членки на НАТО, до момента в който Австрия - не е. Този факт да вземем за пример ни разграничава фундаментално във връзка с многочислени външнополитически решения.

- Как си представяте Европа отсега нататък? Нали са нужни някакви сюжети, с цел да излезем от рецесията?

- Тъкмо тези сюжети бяха създадени от президента на еврокомисията Жан-Клод Юнкер преди година и половина и бяха показани пред европарламента. А и австрийското държавно управление показа през декември предходната година своя стратегия за ръководство, в която прави своя избор в интерес на един от тях - а точно по-малко Европа, само че по-ефективна.

С други думи, Европейски Съюз да се концентрира над значителните, огромни тематики, по които се нуждаем от общи решения – такива са да вземем за пример отбраната на външните граници на Европейски Съюз, общата политика по външните работи и сигурността, както и опазването на климата. А там, където националните страни или районите могат да намерят по-добри решения, тъй като са по-близко до жителите, нямаме потребност от повече Европа.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (247)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР