През януари ръстът на работните места в САЩ рязко се

...
През януари ръстът на работните места в САЩ рязко се
Коментари Харесай

Невиждана от 53 години безработица в САЩ вещае главоболия

През януари растежът на работните места в Съединени американски щати внезапно се форсира, а равнището на безработица потъна до невиждано от 53 години и половина дъно от 3.4%. Горещият пазар на труда може да задълбочи главоболието на чиновниците на Федералния запас, които се борят да овладеят инфлацията.

Ключовият отчет за заетостта на Министерството на труда в петък сподели, че основаването на работни места през миналата година е вървяло по-добре от предварителните упования. А това допуска, че стопанската система е надалеч от криза. Макар че нарастването на заплатите се забавя, през последните месеци то също нарастваше доста по-бързо от плануваното.

Силното наемане на чиновници – макар съкращенията в софтуерния отрасъл и протичащото се в сензитивните към лихвените проценти браншове като жилищния и финансовия – поддържа курса на стягане на паричната политика на централната банка на Съединени американски щати.

„ Да не съкращаваш служащи заради дефицит е едно, само че да усилваш личния състав си е напълно друго “, означи Сал Гуатиери, старши икономист в BMO Capital Markets в Торонто, пред Reuters.

Ако растежът на работните места остане мощен и пазарите на труда се нагорещят още повече, това ще компрометира задачата на Фед за възобновяване на ценовата непоклатимост, което ще докара до още няколко покачвания на лихвените проценти, които в последна сметка ще бъдат пагубни за стопанската система. “

Проучването на предприятията сподели, че неселскостопанският бранш се е разширил с 517 000 работни места през предишния месец. Данните за декември бяха ревизирани и демонстрираха 260 000 новонаети вместо авансово оповестените 223 000.

Растежът на заетостта през предишния месец бе много над междинния месечен индикатор от 401 000 през 2022 година

През 12-те месеца до март 2022 година стопанската система е добавила 568 000 работни места повече, в сравнение с бе обявено по-рано, излиза наяве от ревизираните данни. Работните заплати от април до декември също алармират за повече разкрити позиции от предстоящото.

Широкото нарастване на заетостта през предишния месец бе тласнато от
бранша на развлеченията и хотелиерството
Той добави 128 000 души, като 99 000 от тях бяха в заведения за хранене и питейни заведения. Заетостта в развлекателния и хотелиерския бранш остава под нивото си отпреди пандемията с 495 000 души.

Заетостта в бранша на професионалните и бизнес услугите набъбна с 82 000.

Средното почасово възнаграждение се увеличи с 0.3%, откакто през декември набъбна с 0.4%. В резултат на това годишното нарастване на възнагражденията спадна до 4.4% от 4.8% през декември.

Акциите в Съединени американски щати стартирах комерсиалната сесия с намаляване. Доларът нарастна по отношение на кошница от валути, а цените на американските държавни скъпи бумаги се намалиха.

В сряда Фед увеличи главния си лихвен % с 25 базисни точки до диапазона 4.50%-4.75% и даде обещание „ продължаващо нарастване “ на разноските по заемите.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинСАЩ пазар на труда безработица инфлация ПоследниНай-четениПазар на труда 20 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Регулации 44 Рисковете от ChatGPT ще форсират законодателни промени в Европейски Съюз Европари 92 Български компании могат да получат до 1 млн. лева за ново съоръжение Бюджет и финанси 88 Правителството утвърди сметката за изборите Компании 220 Канадци купуват българската компания за рандеман на злато Eastern Resources Имоти 140 Жилищното строителство се е забавило в края на 2022 година Енергетика 200 На енергийната борса към този момент ще има пазар единствено за зелена сила Политика 1852 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Финанси 392 Русия разпродава валута, с цел да компенсира срутва на енергийните доходи Демография 336 Преобръщане на настройките? Само 25% от българите биха емигрирали Компании 6872 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Телекомуникации 6282 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5888 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Компании 5800 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Финанси 4832 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Политика 3341 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Хай-тек 2660 Brain-Computer интерфейсите навлизат в живота ни през 2023 година? Енергетика 2531 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Компании 2393 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Политика 2219 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Всички новиниОще от Пазар на трудаВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР