През януари 2019-а година индустриалното производство в еврозоната и в

...
През януари 2019-а година индустриалното производство в еврозоната и в
Коментари Харесай

Силен ръст на производството в България

През януари 2019-а година индустриалното произвеждане в еврозоната и в целия Европейски съюз означиха по-силен от предстоящото напредък, демонстрират данни на Евростат, като в това време произвеждане в България регистрира още по-силен отскок, заличавайки солидния спад в края на миналата година, съобщи БНР.

Производството в границите на еврозоната набъбна през януари с цели 1,4% по отношение на декември, когато се намали с 0,9% и при прогноза за по-умерен отскок с 1,0%. По-силното от предстоящото възобновяване на индустриалното произвеждане като че ли е знак, че стопанската система в района на единната валута стабилизира след нейното внезапно закъснение през втората половина на миналата година.

Подемът е реалност, макар че производството в Германия се сви през януари с 0,9%, само че при солидно повишаване в останалите три водещи стопански системи от еврозоната - Испания (скок с цели 3,6%), Италия (повишение с 1,7%) и Франция (с 1,3%).

Силно покачване записват производството на сила (скок с 2,4%) и на артикули с недълготрайна приложимост (повишение с 2,0%) при по-слаб напредък на производството на артикули с дълготрайна приложимост (с 1,1%) и на средствата за произвеждане (с 0,9%).

Спрямо година по-рано индустриалното произвеждане в еврозоната се сви през януари с 1,1%, само че след спад с цели 4,2% през декември 2018-а и при упования за по-силно намаляване с 2,1 на 100.

Днешните данни са един от първите сигнали за допустимо превъзмогване на тренда на закъснение на икономическия напредък в еврозоната, откакто стопанската система в района на единната валута беше подложена на напън през втората половина на 2018-а година значително вследствие на изненадващо внезапното закъснение на износа предвид на слабото световно търсене, което пък засегна изключително мощно европейските производители.

Данните на Евростат наподобява в синхрон и с други сигнали, че икономическото закъснение в еврозоната може би няма да продължи още дълго време. Последни изследвания на организация IHS Markit регистрираха усъвършенстване на бизнес интензивността в еврозоната през февруари с помощта на напредък в областта на услугите, само че при продължаваща уязвимост в промишления бранш. Проучване на Европейската комисия пък сподели едва покачване на потребителското доверие през февруари, до момента в който Евростат регистрира добър отскок на продажбите на дребно в еврозоната през януари.

Съществуват обаче редица фактори, които към момента рискуват да доведат стопанската система на еврозоната по-близо до застоялост, или даже до изпадането ѝ в криза. Обединеното кралство, което е главен експортен пазар за множеството страни от еврозоната, към момента не е постигнало единодушие във връзка с изискванията за овакантяване на Европейския съюз към две седмици преди планувания за 29-и март Брекзит. Правителството на Съединени американски щати пък продължава да обмисля дали да наложи високи митнически цени върху вноса на коли от Европейски Съюз, като в това време европейският експорт може да пострада в допълнение в случай, че стопанската система на Китай се забави по-рязко от предстоящото.

Всички тези налични опасности бяха маркирани от ЕЦБ след края на постоянното съвещание през предходната седмица, когато централната банка се ангажира да не покачва главните си лихвени проценти най-малко до края на тази година и в същото време разгласи, че от септември ще започва трета стратегия за даване на евтини заеми на комерсиалните банки в еврозоната (трета TLTRO програма).

Междувременно Евростат показа положителни данни за индустриалното произвеждане и в целия Европейски Съюз, както и стабилен растеж в границите на България.

Производството в Европейски Съюз набъбна през януари с 1,0% по отношение на декември 2018-а година, когато се намали с 0,4%, като на годишна база беше индустриалното произвеждане се сви с 0,4%, само че след спад с 2,8% през предходния месец.

Според данните на Евростат индустриалното произвеждане в България пък набъбна през януари с цели 3,2%, заличавайки изцяло спада с 2,0% в края на миналата година, като по този индикатор едвам четири други страни-членки на Европейски Съюз бележат по-солиден индустриален напредък.

На годишна база индустриалното произвеждане в България се увеличи през януари с 2,7%, компенсирайки спада с 2,9% месец по-рано, когато излезе на отрицателна територия за пръв път от март 2018-а година насам. По този индикатор нашата страна се намира в златната среда в границите на целия Европейския съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР