През втория мандат би следвало президентът да постави по-сериозен акцент

...
През втория мандат би следвало президентът да постави по-сериозен акцент
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Би следвало президентът да постави по-сериозен акцент върху външнополитическата активност


" През втория мандат би следвало президентът да сложи по-сериозен акцент върху външнополитическата интензивност, тъй като ползите на страната са в тази посока ". Това съобщи в изявление за предаването " Хоризонт за вас " докторът по конституционно право Борислав Цеков от Института за съвременна политика:

" През първия мандат президентът Радев беше съвсем напълно фокусиран върху конюнктурата на вътрешнополитическите и вътрешнопартийните битки, само че външната политика, където президентът би трябвало да е изключително деен фактор, тъй като това е част от конституционния му мандат сякаш беше на втори проект, може би това беше естествено заради превъзходството на ГЕРБ като ръководеща партия, стремежът на предходния министър-председател господин Борисов и в областта на външната политика да има съвсем монополна роля. Надявам се, че през втория мандат точно външната политика ще е акцент, тъй като пред страната ни предстоят доста тежки предизвикателства  - и македонският въпрос, и отварянето на дебатите за бъдещата институционална формула на Европейския съюз, виждаме управляващите в новото държавно управление. Германия връща още веднъж дебатите в посока федерализация на Европейския съюз и аз най-малко чакам българският държавен глава да е в положение да формулира една национално-отговорна позиция, да сплоти към нея в необятен проект освен партиите, само че и експертната общественост, публичното водачество и да има куража да пази една позиция в народен интерес в Брюксел, а не както доста пъти през годините България да бъде просто един въздържан реализатор на волята на огромните страни в Европейския съюз ".

" Президентът към този момент съобщи по време на речта си пред Народното събрание какво има желание да прави ". Това разяснява пред " Хоризонт " политологът Георги Киряков:  Георги Киряков

" От тази рече е явно, че той желае да играе по-голяма роля във вземането на управнически решения за ориста на България, тъй като съгласно него му е предоставена тази задача от българските жители, въпреки че самичък признава, че конституционните му пълномощия са много лимитирани в това отношение. Това обаче не значи, че той няма да има упоритостта да реализира такива цели и да ги реализира с волята, с която сподели, че може да работи още по време на първия си мандат ".
Цялото изявление с Борислав Цеков и Георги Киряков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР