През втората и третата десетдневка валежите ще бъдат климатичните норми,

...
През втората и третата десетдневка валежите ще бъдат климатичните норми,
Коментари Харесай

Чака ни летен април! Ето какво гласи месечната прогноза

През втората и третата десетдневка преваляванията ще бъдат климатичните правила, ще бъде по-топло от естественото, най-топло в южните региони със междинни оптимални температури от 21 до 23 градуса, в северната половина от страната от 18 до 21 градуса.

След слънчевото и изсъхнало начало на април, от 2 до 3 април ще бъде дъждовно с повече по количество превалявания по в централните и в източните региони до 30 – 40 л/м2.

От 5 до 6 април и в края на първата десетдневка към 10 април ще превалява основно в Югозападна България.

От 11 до 18 април стартира по-продължителен изсъхнал интервал с мъгли в поречията и ниски облаци по Черноморското ни крайбрежие.

От 19 до 23 април се чака нови дъждове, с повече количества до 20 л/м2 в Източна България и в югозападните региони до 10 л/м2. Сухият интервал с краткотрайни понижени видимости и повече слънчеви часове денем се обрисуват от 23 до 29 април.

В края на месеца по-студен и мокър въздух от север ще обхване Балканите. Чувствително ще захладнее и застуди.  Ще вали дъжд, а в планините дъжд и сняг.

Април е характерен пролетен месец. Средните температури са с 3, 4 градуса по-високи от тези през март. Слънчевото греене и продължителността на деня не престават да порастват. Валежите нормално също са повече, като се усилва интензивността им и постоянно имат временен, само че пороен темперамент. Средно има два, три дни с гръмотевични стихии.

Опасността от слани е огромна, само че към края на месеца те не са особено събитие. Като цяло по-топлите дни имат предимство над по-студените.

Геомагнитна прогноза

Спокойно и с ниска активност на Балканите

Месец Април ще стартира с ниска активност на земното магнитно поле. До 5 април ще бъде умерено без геомагнитни стихии. Повишение на геомагнитната интензивност се чака през интервалите от 6 до 07 април, от 09 до 11 април и от 18 до 20 април. На 4 април, само че и на 5 април има условия за слаби геомагнитни стихии в полярните области на Земята, които няма обиден междинните географски ширини и  Балканите.

Средните оптимални температури за април са сред 15 и 20 градуса, а междинните минимални – сред 4 и 9 градуса. Сухите интервали за месеца са сред 1 и 3 април, 14 и 17 април. Валежните интервали са 4-13 и 18-29 април. Нормата за преваляванията в равнинната част на страната е от 35 до 70 литра, в планинските региони до 100, 120 литра на кв. м.

Народна метеорология

Чакаме дъжд за плодородна година

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския собственик и нормално те се предават от потомство на потомство като доказано от практиката знание. За април националната метеорология гласи:

Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

Автор: Петър Янков, дежурен синоптик на ТВ-МЕТ

Източник: Труд

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР