През втората година от действието на Националната програма за превенция

...
През втората година от действието на Националната програма за превенция
Коментари Харесай

Проблем с кадрите и финансирането спъва превенцията на хронични незаразни болести

През втората година от действието на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания (2021-2025 г.) за реализация на заложените в нея цели са изхарчени 190 000 лева, сочат данните от доклада на НЦОЗА за 2022 година

От институцията, избрана за координатор на дейностите по програмата, прецизират, че 54 000 лева от тази сума са били изразходвани за действия, ориентирани към понижаване на рисковите фактори, водещи до поява на хронични незаразни заболявания, като средствата са били разпределени към всички РЗИ в страната и към самия НЦОЗА.

Две РЗИ-та са получили финансиране за работа, ориентирана към съответни групи болести.

РЗИ – Кърджали е получила 54 000 лева за образуване на онкологичен скрининг за рак на гърдата, на маточната шийка, дебелото и правото черво, както и на осведомителни акции измежду здравнонеосигурени дами и на хора с фамилна обремененост за раково заболяване на дебелото черво. За организирането на скринингови акции и други действия, ориентирани към ранно разкриване на сърдечносъдови болести, на РЗИ – Пловдив са били предоставени 34 000 лева, а всички районни инспекции са били финансирани с общо 48 000 лева, с цел да провеждат здравнообразователни мероприятия на районно равнище с тема диабет вид 2.

В доклада си за миналата година обаче от НЦОЗА показват, че срещат избрани компликации при реализацията на националната стратегия, един от които е неналичието на фрагменти.

„ Остава непълен кадровият капацитет на всички равнища (МЗ, РЗИ, НЦОЗА) - не са включени задоволително специалисти, които да спомагат за ръководството, координацията и реализирането на програмата, а човешките запаси в РЗИ за осъществяване на дейностите по промоция на здраве и профилактика на заболяванията са мощно лимитирани “, акцентират от центъра.

Според тях липсва и интерес за заемане на позиции, свързани с промоцията на здраве и предварителната защита на заболяванията, а в РЗИ и НЦОЗА има текучество на фрагменти заради ниското възнаграждение. Друга сериозна спънка е и незадоволителното съдействие сред Министерство на здравеопазването и други ведомства по проблемите на програмата, отразяващо правилото „ Здраве във всички политики “.

Друг извод в доклада е, че непрекъснатият проблем с финансирането води до застраховане единствено на дребна част от заложените по програмата действия, изключително през последните месеци на годината.

Поради тази дребнавост липсва опция за закупуване на дълготрайни материални активи, които биха помогнали за въвеждането на нови и подходи в промоцията на здраве и предварителната защита на хроничните незаразни заболявания, споделят още от НЦОЗА. Според тях липса на средства е спънка за организирането на срещи с известни персони, режисирането на филми със здравна тема, организирането на празници и други всеобщи прояви. Ако има по-добро финансиране, ще могат да бъдат проведени и образования на терен със експерти по програмата, считат от там.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР