През времето на император Декий (249–251 г.) Исидор бил насила

...
През времето на император Декий (249–251 г.) Исидор бил насила
Коментари Харесай

Св. мъченик Исидор Хиоски

През времето на император Декий (249–251 г.) Исидор бил принудително взет във войската. От дребен той бил християнин и прекарвал живота си пост, молитва и положителни каузи.
Когато се разбрало, че той е християнин, войводата го съветвал да се отхвърли от Христа и да принесе жертва на идолите. Исидор му дал отговор:
 Св. мъченица Гликерия Св. мъченица Гликерия
Девицата Гликерия, щерка на благороден римски жрец приела християнската религия след гибелта на родителите си. През време на гонението прочие..
- Макар и да убиеш тялото ми, над душата ми нямаш власт. Аз имам истинния и жив Бог Иисуса Христа, Който и в този момент живее в мене и след гибелта ми бъде с мене; и аз самият съм в Него и ще остана в Него, и няма да престана да изповядвам неговото свято име, до момента в който духът ми е в тялото ми.
Войводата наредил на първо време да бият Исидор с волски жили, а по-късно му отрязали езика. Но и без език Исидор посредством Божия Дух говорел и изповядвал името Христово. Между това войводата бил реализиран от Божие наказване и той внезапно мълчалив, само че при все че не се вразумил от това наказване. Той дал знак да отсекат главата на Исидор. Това станало в 251 година.
© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР