През уикенда Ердоган освободи управителя на централната банка Мурат Четинкая

...
През уикенда Ердоган освободи управителя на централната банка Мурат Четинкая
Коментари Харесай

Уволнението на управителя на турската централна банка предизвиква притеснения

През уикенда Ердоган освободи шефа на централната банка Мурат Четинкая поради отвод да понижи лихвите.

Уволнението на шефа на централната банка на Турция Мурат Четинкая в края на предходната седмица от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган поради отхвърли му да понижи лихвените проценти е мотив за терзание и даде началото на вълна от отвращение, оповестява Financial Times. Очаква се малко финанси в страната да поддържат някогашния началник на финансовата институция, чиито три години на поста бяха белязани от нестабилна и неортодоксална парична политика.

" Премахването на шефа на централната банка по този метод ще нанесе удар върху нейната институционална конструкция, потенциал и самостоятелност ", написа в Twitter някогашният заместник-управител на банката Ибрахим Турхан.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Притесненията

Уволнението на Четикая основава риск новият гуверньор – някогашният заместител Мурат Уйсал, да бъде общопризнат като зависещ на президента. Бившият върховен чиновник на Министерството на финансите и член на главната опозиционна партия в Турция Фаик Озтрак предизвести, че централната банка се е трансформирала в " пандизчия на президентския замък ".

Уволнението на Четинкая задълбочи също и дълбоките опасения измежду вложителите по отношение на превъзходството на Ердоган във всички области на държавната политика, в това число икономическото ръководство.

Някои се притесняват, че в случай че новият гуверньор е изправен пред напън за нападателно понижаване на лихвите, Турция може да се насочи към нова валутна рецесия като тази предишното лято, която изтри 30% от цената на лирата, усили инфлацията и провокира криза. Анализаторите предизвестяват, че това ще бъде доста по-проблемно този път, изключително за турските корпорации, които са обременени от дълг в задгранична валута, и техните кредитори.

" Ако сте наранени от различен потрес на валутния курс, до момента в който стопанската система е в криза, това доста ще ограничи способността ви да изплатите дълга си. Още не сме се справили с първата рецесия, различен удар единствено ще утежни нещата ", сподели професорът по стопанска система от университета Коч в Истанбул Селва Демиралп.

Пътят до върха и огромното рухване

Когато Четинкая беше назначен за гуверньор на централната банка преди три години, той беше възприеман като обвързван със зетя на Ердоган, който предходната година стана министър на финансите Берат Албайрак. Под натиска на президента, който е съперник на високите лихвени проценти, някогашният шеф притегли рецензии от страна на вложителите, че не е реагирал задоволително бързо на обстановката, с цел да предотврати спада на лирата. Когато валутата се срина предишния август, банката изчака шест седмици, преди да увеличи главната си рента до 24%.

Въпреки че вложителите бяха обезпокоени от други неортодоксални практики, най-много от напъните на банката да прикрие ерозията на валутните си запаси, те похвалиха Четинкая за запазването на равнището на главния лихвен % от септември насам. Инфлацията спадна до 15.7% предишния месец, до момента в който огромният недостиг по настоящата сметка внезапно се сви.

И въпреки всичко, зад кулисите, напрежението нарастваше. Управителят на централната банка се сблъскваше все по-често с Албайрак, съгласно няколко души, осведомени с въпроса. Финансовият министър действаше като емисар на президента.

Четинкая ядоса финансовия министър, като отхвърли да понижи лихвите на последното съвещание на комитета по парична политика през юни. Те се сблъскаха още веднъж при правенето на проекта за идната среща, което би трябвало да се организира в края на юли. Бившият гуверньор беше подготвен да понижи лихвите, само че не колкото настояваше Албайрак. Миналия месец Ердоган предизвести, че високите лихвени проценти " нараняват " Турция и даде обещание, че скоро ще бъде открито " дефинитивно решение ". По-малко от три седмици по-късно Четинкая, който отхвърли да подаде оставка, е уволнен. Правни специалисти настояват, че методът на уволняване по президентски декрет е противозаконен.

Неясното бъдеще

Не е ясно по какъв начин ще се оправи новият шеф. Турски финансист дефинира някогашния изпълнителен шеф на държавната Halkbank като " интелигентен ", само че изрази угриженост по отношение на способността му да се опълчва на държавното управление. Друг съобщи, че фамилното му име - което значи " мирен " на турски, е показателно за неговия темперамент. Твърди се, че той се е застъпил за понижаване на лихвения % по време на последното съвещание на комитета по парична политика.

Инвеститорите се тормозят, че Мурат Уйсал ще бъде подложен на напън за внезапно понижаване на лихвите на идващото съвещание на 25 юли - ход, който съгласно тях би изострил дълбоките проблеми в стопанската система. " Понижението ще докара до доста по-слаба валута ", разяснява портфолио мениджърът в Amundi Абас Амели-Ренани.

Мениджърът във фонда за ръководство на активи GAM Пол Макнамара се притеснява, че Ердоган е податлив да продължи политиката за " напредък непременно ". " Ако той се опита да прекъсне рецесията, като натрупа повече заеми в слаба стопанска система, основава сюжет, при който нещата могат да стартират да се оказват много съществено неправилни в Турция ", добави той.

Промяната в централната банка идва, когато Турция се готви да одобри доставката на съветската система за противовъздушна защита S-400, която рискува да провокира американски наказания и да способства към напрежението на финансовите пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР