През уикенда България получи първата си пратка от 9750 дози

...
През уикенда България получи първата си пратка от 9750 дози
Коментари Харесай

Ваксините в бусове за кренвирши намериха място и в Ню Йорк Таймс

През уикенда България получи първата си пратка от 9750 дози ваксина против ковид. Преди началото на имунизацията в неделя, българските управляващи взеха решение да разпространят имунизациите из страната с бусове за кренвирши. Ескортирани от полицията, хладилните бусове в началото доставиха дозите в няколко града. Ваксината Pfizer-BioNTech би трябвало да се съхранява при рисково ниска температура от минус 70 градуса по Целзий, с цел да бъде ефикасна. Тя може да се съхранява при температури от 2 градуса до 8 градуса по Целзий в границите на 5 дни, разяснява изданието.

Новините за необичайния избор на превоз провокираха вълна от насмешки в обществените мрежи. Кренвиршите с логото на Pfizer, вицовете и шегите по тематиката заляха Facebook и Туитър. В материала се изяснява и шегата за известната остаряла реклама със слоган " Докараха кренвиршите ", трансформирал се в " Докараха имунизациите ", като са употребявани и линкове към колажи във Facebook.

Посочва се обаче, че акцията по имунизирането стартира в миг, в който България е една от страните с най-висока смъртност в Европейския съюз. В страната умират повече от 25 на 100 000 души на двуседмична база, а здравната система изпитва компликации да поеме потока от пациенти в лечебните заведения.

Докато едни се забавляваха с колажите, други показаха терзанията си. Според някои това е сигнал, че страната не е добре готова да получи и запази първите ваксини. “Няма значение дали камионите са брандирани с кренвирши или стекове Блек Ангъс. Това, което има значение, е дали държавното управление прецизно съблюдава разпоредбите за дистрибуцията и надлежно съхранението на ваксината”, счита юристът по здравно право Мария Шаркова.

Според Шаркова това може да направи България правно уязвима, защото производителят не носи отговорност, в случай че протоколите за превоз и доставка не се съблюдават.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери българите, че бусовете дават отговор на всички условия за съхранението на имунизацията и дефинира като “неуместни” шегите за кренвиршите. Той даде обещание, че първата партида е била изключение и идващите доставки на имунизацията ще бъдат разпределени посредством превоз, обезпечен от производителя, написа още " Ню Йорк Таймс ".

Цитирани са и оправданията на Ангелов, че България не е единствената, която е употребила частни логистични компании за превоза на първите дози от имунизацията.

Материалът обаче приключва с терзанията, изказани от Шаркова, че казусът с първата доставка може в допълнение да усили скептицизма към имунизациите измежду някои българи. " Има доста хора отвън антиваксърските придвижвания, които обаче се двоумят да се имунизират. Вместо да се употребява този миг, с цел да се разсеят страховете на българите, страната се трансформира в обект на насмешки ", споделя още тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР