През учебната 2024/2025 г. кандидатите за висше военно образование могат

...
През учебната 2024/2025 г. кандидатите за висше военно образование могат
Коментари Харесай

Стартира кампания за набиране на кандидати за висше военно образование през учебната 2024 – 2025 година 


През образователната 2024/2025 година претендентите за висше военно обучение могат да избират от 27 специализации в трите висши военни учебни заведения. Със заповед на министъра на защитата Тодор Тагарев от 19 януари 2024 година са оповестени общо 533 места в постоянна форма на образование за курсанти и чиновници на Министерството на защитата и 116 – в задочна форма (за военнослужещи).

В Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “ са оповестени 397 места за курсанти в постоянна форма на образование и още 106 в задочна форма, по 15 специализации от специалността „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “. Най-голям брой от тях са за „ Мотопехотни и танкови войски ” (58 места), „ Полева артилерия ” (86 места), „ Материални запаси, напредване и превоз ” (61 места), „ Противовъздушна защита на войските ” (37 места), „ Танкова и автомобилна техника ” (32 места), „ Военни информационни и осведомителни системи – Компютърни системи и киберсигурност ” (37 места) и други

Във Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Н. Й. Вапцаров “ – Варна са оповестени 73 места за курсанти. От тях за „ Корабоводене за Военноморските сили ” са 19 места, за „ Медицинско обезпечаване на въоръжените сили “ - 20 места, за „ Корабни машини и механизми за Военноморските сили ” - 12 места, „ Кибероперации “ - 11 места и други

Във Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) „ Г. Бенковски ” са оповестени 63 места. От тях: за „ Летец-пилот ” 19 места, общо за потребностите на МО и Министерство на вътрешните работи и други

В съпоставяне с предходната образователна година и трите висши военни учебни заведения усилват местата за курсанти. НВУ и ВВВУ дават опция и за задочна форма на образование за военнослужещи за някои от специализациите.

Желаещите към този момент могат да подават документи в акциите за ранен и постоянен банкет на висшите военни учебни заведения.

За интервала на образование курсантите във висшите военни учебни заведения са на цялостна държавна прехрана. Те получават висше обучение за образователно-квалификационна степен „ бакалавър ” по две специалности – военна и гражданска. Срокът на образование на курсантите за всички военни специализации е пет години. Учебното време е два семестъра: зимен (август – януари) и летен (февруари – юли). След всеки учебен срок и постоянна изпитна сесия курсантите употребяват почивка от 30 дни.

Всяка година се организират стажове и образователни практики във военни формирования и цивилен институции. Прилага се и междудържавна договореност за продан на обучаеми и преподаватели с задгранични университети. Висшите военни учебни заведения интензивно вземат участие в стратегия „ Еразъм+ ” за продан на обучаеми и преподаватели.

По време на образованието курсантите имат право на безвъзмездни общежития, столово хранене и служебно облекло. Също по този начин те имат месечна стипендия и благоприятни условия за образование и специализации в страни на Европейския съюз.

Сред главните преимущества на завършващите висши военни учебни заведения са обезпечената реализация и ясното кариерно развиване. Непосредствено след дипломирането си приключилите висше военно обучение получават и назначенията си като офицери във военните формирования.

За контакт и информация по отношение на кандидатстването:

- Военно окръжие II степен-Благоевград- (073) 88 51 05

- офис за боен доклад в община Симитли – 0886 27 77 34

- представители на Военно окръжие II степен-Благоевград- в офисите за боен доклад във всяка община в региона.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР