През третото тримесечие на годината обемът на сливанията и придобиванията

...
През третото тримесечие на годината обемът на сливанията и придобиванията
Коментари Харесай

Обемът на сливанията и придобиванията в света значително намалява - какви са причините

През третото тримесечие на годината размерът на сливанията и придобиванията в света като цяло е намалял с 54% на годишна база, възлизайки на 716,6 милиарда $. Това заяви Reuters, базирайки се на данни на компанията за стопански разбори Dealogic. Така третото тримесечие (юли-септември) на годината стана третото подред, когато интензивността на пазара на сливания и придобивания (M&A) в света понижава, като освен това този спад се форсира.

За съпоставяне, през второто тримесечие размерът на покупко-продажбите по сливания и придобивания е намалял с 25,5% на годишна база до 1 трилион $. Общо за деветте месеца на годината, размерът на M&A е намалял с 33% на годишна база, възлизайки на малко под $3 трилиона.

Резкият спад на размера на M&A се дължи на ред аргументи . На интензивността на този пазар продължава отрицателно да въздейства геополитическата и икономическата неустановеност. Въздействие оказва и продължаващото повишаване на главните лихви от страна на Фед на Съединени американски щати и от централните банки на други огромни страни.

В последна сметка, доста компании се отхвърлят от сключването на покупко-продажби, които са били авансово контрактувани, и са доста по-предпазливи във връзка с нови покупко-продажби.

Обемът на покупко-продажбите по сливания и придобивания през третото тримесечие има изключително огромен спад в Съединени американски щати - с 63% на годишна база, до $255,9 милиарда В Азиатско-Тихоокеанския район понижението е с 52%, а в Европа - с 42%.

В същото време, през тримесечието бяха направени няколко крупни покупко-продажби . Сред тях е закупуването от софтуерния разработчик Adobe на услугите за дизайнери Figma за 20 милиарда $, придобиването от капиталовите фондове на Oak Street и GIC на техния съперник REIT Store Capital за 14 милиарда $, както и договорката на производителя на енергийно съоръжение Schneider по закупуване на софтуерния разработчик Aveva за £9,5 милиарда ($10,5 милиарда).

Според Мелиса Сойер, шеф по сливанията и придобиванията в Sullivan & Cromwell, обстановката на пазара по сливанията и придобиванията " към момента не е достигнала " дъното ".

" Сключването на огромни покупко-продажби към този момент лишава доста повече време. Сега вниманието е ориентирано главно към висококачествени активи, изключително в устойчиви браншове като инфраструктурата ", счита Гилермо Байгуал, управляващ в JPMorgan подразделението по M&A за района на Европа, Близкия изток и Африка.
 Идва нова
Идва нова " финансова нормалност " в света

Дълговата серпантина в света - трите й кръга
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР