През третото тримесечие на 2023 г. повишаването на лихвените проценти

...
През третото тримесечие на 2023 г. повишаването на лихвените проценти
Коментари Харесай

Очаква се влошаване на условията за финансиране у нас в края на годината

През третото тримесечие на 2023 година повишението на лихвените проценти на ЕЦБ и упованията на пазарните участници за тяхното в допълнение повишаване в бъдеще продължиха да оказват напън за увеличение на лихвените проценти на необезпечения паричен пазар в еврозоната и на доходността на ДЦК на Германия.

В тази обстановка, българският експорт на артикули се намали повече от международната търговия със артикули и от това, за което сигнализираше изменението на външното търсене на български артикули през второто тримесечие на тази година.

Това четем в тримесечното издание „ Икономически обзор “, направено от Българска народна банка, което показва информация и разбор на външната среда, на главните макроикономически индикатори на българската стопанска система и преглежда динамичността на потоците по платежния баланс и паричните и кредитните елементи. То предлага количествени оценки за развиването на българската стопанска система в краткосрочна вероятност и средносрочни прогнози за съществени макроикономически индикатори за България.

Тази динамичност може да се изясни със характерните за страната фактори. През интервала те лимитираха опцията за експорт на българските предприятия и са свързани с влизането в действие от 5 февруари 2023 година на възбраната за експорт към страни, разнообразни от Украйна, на петрол и нефтопродукти, създадени от съветски нефт, както и с плануваните за второто тримесечие на 2023 година ремонтни действия в огромни предприятия в бранша на преработващата индустрия.

Ефектът на част от тези характерни за страната фактори (свързани най-много с ремонтните дейности) се чака да се изчерпи през третото тримесечие на годината, само че износът на артикули евентуално ще продължи да бъде по-слаб от това, което алармират данните за международната търговия и външното търсене на български артикули.

Динамиката на цените на главните първични материали на интернационалните пазари през третото тримесечие, изразяваща се най-вече в спад на цените на годишна база, в композиция със структурата на българската стопанска система и външна търговия дават индикации за съществуване на удобни условия за търговия за България през третото тримесечие на 2023 година. Продължаващото повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас и на ЕЦБ и подхванатите от Българска народна банка нараствания на ставката на наложителните минимални запаси са предпоставки за утежняване на изискванията за финансиране в страната през четвъртото тримесечие на тази година.

Съгласно правилата на действие на паричния съвет може да се чака наклонността към повишение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната да продължи относително бързо да се придвижва върху лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в България. Към третото тримесечие на 2023 година преместването се резервира доста по-слабо при лихвените проценти по заемите и по депозитите в България, изключително в бранша на семействата. Основните фактори за това продължиха да бъдат високият приток на привлечени запаси, към момента забележителната ликвидност и запазващата се мощна конкуренция в банковия бранш.

Тези фактори бяха причина към третото тримесечие на 2023 година резултатите от подхванатата от Българска народна банка мярка за увеличение на ставката на наложителните минимални запаси също да бъдат относително лимитирани, изключително в бранша на семействата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР