През третото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През третото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

БВП през третото тримесечие е 26 990 млн. лева

През третото тримесечие на 2017 година брутният вътрешен артикул (БВП) възлиза на 26 990 млн. лева по настоящи цени. Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 13 800 млн., като на човек от популацията се падат 1 948 евро.

Сезонно изгладените данни демонстрират напредък от 3.9% на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 2017 година в съпоставяне със съответното тримесечие на миналата година и 0.9% по отношение на второто тримесечие на 2017 година.

По предварителни данни създаденият БВП през третото тримесечие на 2017 година възлиза на 26 990 млн. лева по настоящи цени (табл. 1 от приложението). На човек от популацията се падат 3 810 лева от стойностния размер на индикатора. При междинен за тримесечието валутен курс от 1.66646 лева за 1 щатски $ Брутният вътрешен продукт възлиза на 16 196 млн. $ и надлежно на 2 287 $ на човек от популацията. Преизчислена в евро, цената на Брутният вътрешен продукт възлиза на 13 800 млн. евро, като на човек от популацията се падат 1 948 евро. Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2017 година възлиза на 23 288 млн. лева по настоящи цени. През третото тримесечие на 2017 година относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система понижава нивото си с 0.6 процентни пункта по отношение на същото тримесечие на миналата година до 7.3%.

Индустриалният бранш понижава относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0.4 процентни пункта до 28.5%. Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в областта на услугите, се усилва до равнище от 64.2% при 63.2% през съответния интервал на миналата година. Брутният вътрешен артикул по пазарни цени е крайният резултат от индустриалната активност на резидентните индустриални единици. Той може да се дефинира по три метода:

- Брутният вътрешен продукт е сума от брутната добавена стойност, основана от другите институционални браншове или другите стопански действия на стопанската система, плюс налозите минус дотациите върху продуктите. Брутният вътрешен продукт е балансова позиция в състава на индустриалната сметка за националната стопанска система.

- Брутният вътрешен продукт е сума от категориите извънредно потребление на артикули и услуги от резидентните институционални единици (фактическо извънредно ползване и бруто капиталообразуване) плюс износа на артикули и услуги минус вноса на артикули и услуги.

- Брутният вътрешен продукт е сума от генерираните приходи в състава на сметка „ Формиране на прихода “ (компенсация на наетите, налози върху производството и вноса минус дотации, брутен опериращ остатък и разбъркан доход).

Брутната добавена стойност (БДС) по базисни цени е балансираща позиция в състава на индустриалната сметка, изчислявана като разлика сред създадената брутна продукция по базисни цени и междинните индустриални разноски по цени на покупател.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР