През третото тримесечие гръцките банки са имали най-висок коефициент на

...
През третото тримесечие гръцките банки са имали най-висок коефициент на
Коментари Харесай

Гърция и Кипър с най-много лоши дългове

През третото тримесечие гръцките банки са имали най-голям коефициент на необслужваните отговорности измежду кредиторите, които са под надзора на Европейската централна банка. Непосредствено след тях се подреждат Кипър, Португалия и Италия, сочи публична информация на ЕЦБ, огласена на 15 януари от организация "Ройтерс ".

Коефициентът на проблематични заеми на Гърция е бил 37.4% (срещу 39.2% през второто тримесечие на 2019-а), на Кипър - 17.5% (срещу 21.5% през предходното тримесечие), на Португалия - 10% и на Италия - към 7% (срещу 8% три месеца по-рано). Люксембург е с най-ниско съответствие на неприятните отговорности - едвам 0.91 %.

Подадените данни за качеството на активите демонстрират, че съотношението на проблематичните заеми към общия размер на отпуснатите заеми е траяло да понижава и през предходната година, като в интервала юли-септември е паднало до 3.41 %. Това е най-ниската стойност на индикатора откогато ЕЦБ разгласява първата си публична информация по въпроса през второто тримесечие на 2015-а.

Гръцките банки имат в балансите си неприятни заеми в размер на 75 милиарда евро и вървят по стъпките на италианските си сътрудници, които през последните години понижиха съвсем на половина насъбраните след рецесията необслужвани отговорности за 350 милиарда евро в балансите си. Гръцките управляващи са въвели скица за обезпечаване на активите, която да помогне за изваждането на неприятни заеми за 30 милиарда евро от банковите салда като ги трансформира в скъпи бумаги, обезпечени от активи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР