През тази седмица движението на цените на зърнените стоки на

...
През тази седмица движението на цените на зърнените стоки на
Коментари Харесай

Понижение на цените на основните зърнени стоки тази седмица

През тази седмица придвижването на цените на зърнените артикули на международните борсови пазари продължи най-вече в посока надолу, регистрират специалистите на Софийската стокова борса (ССБ).

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго падна със 7 $ до 216 $ за звук, а Франция е изключение, като добави 2 евро до 202 евро за звук. Украйна и Русия смъкнаха котировките с 5 $ до надлежно 195 $ за звук и 230 $ за звук.

Движението при царевицата също е нищожно. В Съединени американски щати цената не помръдна от старите равнища от 191 $ за звук. В Русия също няма смяна и цената остава 184 $ за звук. Във Франция, още веднъж по изключение, цената е нагоре - плюс 5 евро до 189 евро за звук.

Цената на ечемика в Украйна за следващ път стагнира с минимално придвижване нагоре от един $ до 173 $ за звук за доставка през май. Рапицата на " Юронекс " (Euronext), след дълги и даже чувствителни съмнения нагоре-надолу още от март, в този момент помръдва с намаляване от 1 евро до 450,50 евро за звук.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха прочут застой, последван от леко намаляване, тренд нагоре, след това надолу и тези дни съмненията за доставка през май-юни продължиха надолу с минус 25 $ до 965 $ за звук. Рафинираната захар обаче става рекордьор с стремглаво поевтиняване при котировките за доставка през август, като сривът е от 59,20 $, достигайки до 568,90 $ за звук на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг " Зърно " остава спокойна и котировките бяха най-вече от страна на купувачите, като се изключи хлебната пшеница, която се оферираше на 388 лв. за звук, с доставка до покупател (DAP), а купувачите бяха на 300 лв. за звук. Фуражна пшеница се търсеше от 280 до 290 лв. за звук, а офертите " купува " за маслодаен слънчоглед демонстрираха леко нараснал интерес - от 755 до 770 лв. за звук.

Цените на главните артикули са постоянни при същото равнище на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лв. за литър, има и предложение на жълт грах в биг бек по един звук при начална цена 1200 лв. за звук.

На ССБ тази седмица покупко-продажби имаше за газ пропан бутан от 1010 до 1080 лева./хил. л и за скрап от метали: скрап от черни метали в диапазон от 160 до 210 лв. за звук, скрап от мед на 9000 лв. за звук и скрап от алуминий на 1690 лв. за звук.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР