През тази година за спорт ще бъдат отделени 188 милиона

...
През тази година за спорт ще бъдат отделени 188 милиона
Коментари Харесай

Без увеличение на парите за спорт в следващите години

През тази година за спорт ще бъдат отделени 188 милиона лв., а през идващите три години сумата ще бъде надлежно 186, 191 и 186 милиона, съгласно направената оценка, написа БГНЕС. Така бюджетът за спорт няма да се усилва в идващите години съгласно прогнозата на Министерство на финансите. До 2025-та година България ще продължи да отделя едвам 0,1 % от Брутният вътрешен продукт за спорт.
През тази година бюджетът на Министерството на младежта и спорта е 123,7 милиона лв., само че в държавния бюджет има планувани други целеви средства за спортни действия като 17 млн. за създаване на спортни обекти и дотъкмяване на зала " Арена Бургас " и 15 млн. за създаване на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в учебните заведения. В съдружното съглашение на държавното управление е записано, че би трябвало да има " Значително увеличение на финансирането на ММС от страна на страната ", като по време на договарянията в бранш спорт преди образуването на кабинета четирите съдружни сътрудници се сплотиха към бюджет в границите на 250 млн. лв. (в края на четиригодишния мандат), а Радостин Василев от Има Такъв Народ, който след това стана състезателен министър, посочи, че в тази сума не би трябвало да влизат разноски за инфраструктурни планове.

Според средносрочната бюджетна прогноза, направена от МФ, това нарастване на бюджета на ММС няма да се случи, като в идващите години Спортното министерство ще разполага с почти същите средства, с които тази година. В прогнозата за идващите две години, направена от ММС, се планува Министерството да получи от държавния бюджет 125 млн. през 2023 и 126 млн. през 2024.

Впечатление в прогнозата на ММС вършат предстоящите доходи от Българския състезателен тотализатор - чака се от тотото всяка година да постъпват по 36 млн. лв.. Това обаче не кореспондира със декларираното предпочитание от министър Василев за доста нарастване на средствата, които постъпват в Министерството от тотото, поради което той смени управлението на БСТ. През 2020 БСТ е превело 31 млн. лв. на ММС, а предходното управление на тотализатора разгласи планирани резултати за 2021, съгласно които ММС ще получи 42 млн. лв.. „ Ще направя всичко належащо това сдружение да осъществя облага, която приляга на монополист на пазара “, съобщи Василев при промяната на управлението на тотото, визирайки национализацията на лотарийните игри през 2020.

Любопитни са и " Ключовите знаци за осъществяване и целеви стойности ", заложени от Министерство на финансите и Министерство на младежта и спорта за идващите години. Според един от знаците през всяка година би трябвало да бъдат ремонтирани и реконструирани по тъкмо 12 спортни съоръжения/обекти. Поставянето на такава твърда численост е много условно, защото за другите уреди ще трябват друг размер средства - да вземем за пример реконструкцията на комплекс " Червено знаме ", за който по-рано тази седмица Василев разгласи, че ще бъде възобновен в достоверния си тип, най-вероятно ще глътне пари какъв брой за ремонтирането на няколко по-малки зали. От МФ означават, че за реализирането на тази политика са разчетени средства по държавния бюджет, като финансирането ѝ се добавя и със средства от Оперативна стратегия " Региони в напредък " и други.

Заложени знаци има и за резултатите в спорта за високи достижения. Според тях всяка година България би трябвало да печели по 210 медала от олимпийски и европейски игри, международни и европейски шампионати (във всички възрастови групи). 19 % от всички картотекирани спортисти в страната ще бъдат финансово подкрепени за участия в шампионати от най-високо равнище, като се чака 91 % от тях да реализират класирания до 8-мо място в надпревари от интернационалния състезателен календар.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР