През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от

...
През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Дъждовете идват навреме за сеит...

През идващия седемдневен интервал агрометеорологичните условия ще се дефинират от студено и дъждовно време. За региона на Пловдив най-ниските утринни температури ще са 8-10 градуса, а дневните ще са в интервала 11-15 градуса. С изключение на сряда (13 октомври) и неделя (17 октомври), валежи ще има всеки ден.

В края на първото и началото на второто десетдневие на месеца за цялата страна се предвиждат превалявания със стопанско значение. Те ще подобрят овлажнението на горните почвени пластове и изискванията за осъществяване на сезонните агротехнически действия - дълбока оран, предсеитбени почвообработки, наторяване и сеитбата на есенниците. Сушата в края на лятото и началото на есента попречва провеждането на сезонните почвообработки и на доста места в страната са пропуснати агротехническите периоди при сеитбата на зимната рапица. Следващият интервал съответствува с агротехническия период за сеитбата на пшеницата и ечемика в Северна България.

До средата на октомври се предвиждат поднормени температури, само че без сериозни минимални стойности за зеленчуковите култури, отглеждани за есенно произвеждане.

Очакваните превалявания през множеството дни от интервала ще отсрочат освобождението на площите от късните хибриди царевица. Дните без дъжд са подобаващи за предзимно засяване на спанак, салати, чесън, поучават агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

Времето ще остане хладно и през второто десетдневие на октомври. След 16-и се чака релативно стопляне, при което стойностите на термометъра ще се приближат до типичните за това време на годината. Облачността ще бъде най-често забележителна, тук-там ще има и валежи, само че те ще са най-вече слаби.

Третото десетдневие ще започва с нормални температури и слънчеви дни. Тогава ще се увеличи и вероятността за формиране на утринни мъгли в равнините. Валежи чакаме още веднъж към 25 октомври, само че съгласно дълготрайните прогнози ще изпратим месеца със слънце и топло време.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР