През следващата учебна година учениците от 1 до 6 клас

...
През следващата учебна година учениците от 1 до 6 клас
Коментари Харесай

МОН предлага учениците от 1-6 клас да учат 2 седмици повече

През идната образователна година учениците от 1 до 6 клас да учат две седмици повече - за 1-3 клас образователната 2022/23 година да се удължи от 31 май на 15 юни, а за 4-6 клас - от 15 юни до 30 юни. Това е предлагането на просветното министерство, което ще бъде разисквано на Отраслов съвет със обществените сътрудници, стана ясно от изказване на просветния министър акад. Николай Денков на пролетната академия на шефовете в Поморие. По думите му концепцията е тези 2 седмици да се употребяват за по-нестандартни способи на преподаване, планове, излети на открито измежду природата, свързани с екология и биология часове и т.н. 

При идването си на власт министър Денков разгласи, че поддържа по-ранен старт на образователната година, с цел да имат учениците повече време за извършения и затвърждаване на материала, а образователното време и ваканциите да бъдат по-равномерни разпределени. От екипа му към този момент предложиха 3 разновидността за старт на образователната година - на  септември, при всеки от който се налага удължаване на годината за 1-6 клас с две седмици. От МОН дадоха обещание да изберат този вид, който събере най-голяма подкрепа от обществените сътрудници, като неколкократно потвърдиха, че идната образователна 2022/23 година ще стартира на 15-и септември. Логиката бе, че щом тя стартира, както до момента, на 15-и, следва и да завърши както досега - на 31 май за 1-3 клас и на 15 юни за 4-6 клас. Такова бе упованието на всички шефове, учители и родители.

От думите на министър Денков пред шефовете обаче се разбра, че МОН счита да пристъпи към удължение на образователната година още този септември. Т.е. първият вид на МОН за смяна на образователната година - при който тя остава на 15-и септември - да влезе в ход още през 2022/23 година

" Многократно сме разгласявали, че началото на идната образователна година остава същото, само че не сме казвали нищо за края й ", обясниха от МОН. Оттам подчертаха, че към момента става дума единствено за предложение на министерството, което ще се разисква на Отраслов съвет. За задачата ще е нужна и смяна в закона, която ще бъде препоръчана за публично разискване, какъвто е редът, показаха оттова.

Съвсем неотдавна учебният закон бе променен - с нови текстове за деполитизация на системата. Не е ясно по кое време той ще бъде " отворен " отначало за поредни редакции. От МОН твърдят, че това ще се случи " в точния момент ".

От министерството не крият, че избират втория, препоръчан от тях, вид - започване на образователната година от 7-и септември. При него учениците от 1-6 клас получават три спомагателни седмици - една при започване на година и две в края й. Идеята е те да учат две седмици повече, а третата спомагателна седмица да е ваканция (но разпределена в разнообразни дни, а не наведнъж).

Наблюдатели виждат в днешната заявка на министър Денков пред шефовете именно плавен преход към въвеждане на вариант 2 - следващата година удължение на образователната година с две седмици, а по-догодина (2023/24 г.) - с още една (с изместване на старта на 7-и септември, в случай че се утвърди тази дата). " Удължаване едновременно с 3 седмици е тежко, тъй като има огромен отпор против по-ранния старт ", изясняват си учители. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР