През следващата година ще станем свидетели на няколко важни събития

...
През следващата година ще станем свидетели на няколко важни събития
Коментари Харесай

Магията на гъбите

През идната година ще станем очевидци на няколко значими събития в задаващата се ера на психеделичните медикаменти. Развлекателната субстанция MDMA за повторно ще премине през трета фаза на клинично изпитване за лекуване на посттравматично стресово разстройство (PTSD). Ако то удостовери резултатите от първите проучвания, извършени през 2021 година, следващата година Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) ще прегледа опцията да утвърди потреблението на MDMA. Практическият опит на неправителствената организация MAPS досега сочи, че три дози MDMA, комбинирани с психотерапевтичен курс с дълготрайност 18 седмици, могат да доведат до забележителен спад в признаците на посттравматичното разстройство.

Не е ясно какъв брой дълго FDA ще преглежда кандидатурата на въпросния медикамент и дали въобще ще го легализира. Решението обаче ще бъде взето в интензивен порядък, защото съществуващите лечебни лечения за посттравматично разстройство са прекомерно лимитирани. Одобрението за въпросното лекуване би разрешило на MAPS да разшири кръга на проучванията за приложимост на въпросното вещество и при други диагнози, разяснява Бера Язар-Клосински, основен теоретичен началник на организацията. В това число влизат лечения при тревога и хранителни душевен разстройства.

MDMA не е психеделичен опиат в класическия смисъл на думата, само че е психоактивно вещество. То основава чувство за прочувствена неприкритост и емпатия. MDMA, кетаминът и обичайните психеделични вещества като псилоцибин и LSD имат нещо общо между тях - водят до бързи промени в мозъчната функционалност. Те задействат рецептори като 5-HT и по-късно провокират каскаден резултат в рецептори, значими за растежа на невроните. По всяка възможност не е нужно да се стигне до халюцинации, с цел да се сътвори избран тип невронна гъвкавост, която все по-често се приема за значима при лекуването на мозъчни разстройства. Според една от теориите доста психиатрични и невродегенеративни болести са резултат от " кортикална недоразвитост " - загуба на съгласуваност сред връзките на невроните в префронталния кортекс. Психеделичните субстанции, наподобява, разрешават тези връзки да бъдат подсилени и да се свържат още веднъж.

През последните години се усили броят на клиниките по света, които ползват кетамин под формата на интравенозна инфузия, с цел да се борят най-много с резистентната меланхолия (TRD). Този развой ще продължи. Вече има над 100 лечебни заведения в Съединени американски щати и доста други в Европа, които вършат това. Те се намират в идеалната позиция да приложат MDMA при пациенти с посттравматично разстройство, в случай че лечението бъде утвърдена. Други сходни субстанции също се тестват при болести като пристрастяване и хранително психическо разстройство. Смята се, че тези вещества вършат мозъка на пациентите по-гъвкав и по този метод по-възприемчив при психотерапия, която нормално се ползва преди и след лекуване с психеделици.
Реклама
Също по този начин в развой на тестване е потреблението и на псилоцибин за лекуване на резистентна меланхолия. Резултатите от едно изследване демонстрират, че след 12-седмичен курс с медикамента един на всеки четирима пациенти е влезнал в ремисия. Но дребният брой на трайните положителни резултати и някои неподходящи странични реакции демонстрират, че провокации ще не престават да дебнат по пътя към приемането на утвърждения от медицинските регулатори. А и компликациите, свързани с организирането на контролните плацебо групи при провеждането на клинични изпитвания с психеделични лекарства, предизвикат опасения дали позитивните резултати, реализирани при строго следени изследвания, ще бъдат възпроизведени и в действителна среда.

Така или другояче през 2023 година тези лекарства ще дойдат. На 1 януари лицензираната лечебна приложимост на псилоцибин ще стане легална в Орегон, Съединени американски щати. От януари канадският щат Албърта също ще разреши контролираната приложимост на психеделични медикаменти за осъществяване на терапия. В това число влизат псилоцибин, MDMA, LSD, мескалин, DMT и кетамин.

Действията на другите щати в посока използването на психеделици да се облекчи са по-бързи от клиничните изпитвания и самите регулатори. Ранното обезпечаване на достъп до тези вещества ще помогне на мнозина, само че също по този начин върви ръка за ръка и с опасности. Изпитванията на псилоцибин при резистентна меланхолия водят при някои пациенти до увеличение на суицидното държание. По-внимателното проучване на тези пациенти разкрива, че става дума за хора, които не са се повлияли от лечението. Рупърт Макшейн, професор по психиатрия в Оксфордския университет, лекува пациенти с резистентна меланхолия, употребявайки кетамин, само че акцентира значимостта на това да не се подхожда със свръхочаквания. След като не са реагирали на лекуване, от време на време в продължение на десетилетия, пациентите биха могли да влязат " в новата терапия с толкоз доста вяра, че се усещат още по-отчаяни, в случай че тя не проработи ", споделя той.

Други аргументи за безпокойствие при някои психеделични субстанции са евентуално неподходящи резултати като bad trip и риск за пораждане на кардиотоксичност. Целта на клиничните изпитвания на медикаментите не е единствено да открие кои от тях работят и кои не. Те също по този начин покачват информираността за евентуалните опасности. Следващата година се обрисува да бъде вълнуваща, само че също по този начин и да подчертае нуждата да се работи деликатно.
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР