През следващата година AMD ще представи на пазара ново поколение

...
През следващата година AMD ще представи на пазара ново поколение
Коментари Харесай

Станаха известни плановете на AMD за развитието на своите сървърни процесори

През идната година AMD ще показа на пазара ново потомство сървърни процесори EPYC, известни под кодовото име Turin. Производителят на чипове освен ще ги трансферира към микроархитектурата Zen 5, само че и ще усили броя на кристалите под капака, с цел да могат да се снабдят с рекорден брой ядра. Между другото, потреблението на сила на EPYC Turin също ще бъде впечатляваща – съгласно предварителната информация „ апетитът “ на топ чипа доближава 600 вата. Но междинната консумация на ядро е рекордно ниска.

Новото потомство AMD EPYC ще включва три класа сървърни процесори. Обикновеният EPYC Turin ще получи 16 чиплета Zen 5 и ще предлага общо 128 ядра/256 влакна с 512 мегабайта L3 кеш. Самите чиплети ще се създават посредством 4nm софтуерен развой в заводите на TSMC. Фамилията Turin-X, както може елементарно да се досетим, ще включва процесори с повишен L3 кеш. Те също се характеризират с настройка от 128 ядра/256 влакна, само че в това време размерът на L3 кеша ще се усили до 1536 мегабайта.

AMD приготвя серия процесори EPYC Turin с архитектура Zen 5c особено за облачни услуги. Те ще заменят чиповете EPYC Bergamo, които бяха показани предишния месец. Новите процесори разполагат с дузина 3nm Zen 5c чиплета под капака, а флагманските процесори ще оферират общо 192 ядра/384 влакна и 384 мегабайта кеш памет от трето равнище. Повече детайлности за новите артикули евентуално ще има към края на тази година или при започване на идната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР