През септември влезе в сила анекс към Националния рамков договор

...
През септември влезе в сила анекс към Националния рамков договор
Коментари Харесай

Здравната каса заплаща повече дейности за профилактика

През септември влезе в действие анекс към Националния рамков контракт за медицинските действия, с който се включват нови проучвания, заплащани от НЗОК, като се уголемява и размерът на наложителните профилактични прегледи.

НЗОК заплаща един годишен профилактичен обзор за всички здравноосигурени лица над 18 година възраст, който се прави от определения общопрактикуващ доктор. Много от пациентите пропущат този значим обзор, като не регистрират какъв брой потребен и нужен е за ранното разкриване и попречване на редица болести.

През миналата, 2021-ва година, в региона са направени и заплатени от РЗОК 24200 профилактични прегледа на здравноосигурени лица над 18 година Това са почти 30 % от записаните в пациентските листи здравноосигурени лица.

Годишните профилактични прегледи за лица над 18г., заплащани от НЗОК включват:

Изчисляване на показател на телесна маса; Оценка на психологичен статус; Изследване заостреност на зрение; Измерване на артериално налягане; Електрокардиограма; Изследване на урина с тест-ленти, а при съществуване на рискови фактори - установяване на кръвна захар За дами над 30г. мануално проучване на млечни жлези. В рамките на профилактичния обзор е включена мамография на млечните жлези, която се прави един път на 2 година на дамите сред 50 и 69 година, както и тест PSA за рак на простатата - един път на 2 години при мъже над 50г. За дами от 30 до 40 години - „ Изследване на онкопрофилактична цитонамазка “, което в началото се прави годишно, а при две отрицателни цитонамазки – един път на три години. Нова активност, включена от септември в размера на профилактичния обзор е – „ ехографско проучване на млечни жлези “ - един път на 2 години за дами от 30 до 50 години. Вече са част от годишния профилактичен обзор и проучванията „ Определяне на лекомислен антиген на хепатит В (НВs Аg) с бърз тест “ и „ Определяне на антитела против хепатит C (anti-HCV) с бърз тест “ за здравноосигурените лица надлежно на възраст 40, 45, 50, 55 и 60 години.

За другите възрастови групи са планувани и разнообразни кръвни проучвания през избрани интервали от време като обсегът им също е уголемен с новия анекс.

Изследването на общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография, PSA, HDL-холестерол, LDL-холестерол, в случай че е направено по различен мотив в границите на предходните 12 месеца, не се организира наново по време на профилактичния обзор.

При провеждането на профилактичния обзор лекарят дефинира рискови групи. В случай, че пациентът попада в избрана рискова група (риск да се развият сърдечно-съдови болести, злокачествени болести или захарен диабет) и според от степента на риска, персоналният доктор може да насочи за консултация със експерт, както и да назначи спомагателни проучвания. Целта е по този метод да бъдат открити и лекувани в точния момент обществено значими и предпочитани за страната болести.

Всеки общопрактикуващ доктор би трябвало да слага на общодостъпно място графика си с посочени часове за промотивна и профилактична активност.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР