През септември 2022 г. промишленото производство намалява на месечна база

...
През септември 2022 г. промишленото производство намалява на месечна база
Коментари Харесай

Промишленото производство се свива през септември

През септември 2022 година промишленото произвеждане понижава на месечна база за пръв път от юни насам, като в това време се регистрира намаляване за четвърти следващ месец на строителството и повишаване на търговията на дребно за трети следващ месец, демонстрират данните на Националния статистически институт.

Промишленото произвеждане се намалява през септември с 1,7% по отношение на предходния месец, когато набъбна с 0,2%, като това съставлява първо стесняване на индустрията от юни 2022 година насам.

Производственото намаляване се дължи най-много на спад с 10,4% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който производството в добивната индустрия се усилва с 2,8%, а в преработващата индустрия - с 1,4 на 100.

Спрямо годината по-рано (септември 2021 г.) промишленото произвеждане нараства с 11% след покачване с 16,5% през август, като най-солидно покачване с 13,8% регистрира производството в преработващата индустрия, до момента в който производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се увеи1ава с 4,6%, а производството в добивната индустрия се свива с 2,4 на 100.

Индексът на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " през септември се намалява за четвърти следващ месец, намалявайки с 0,2% по отношение на август, когато се с сви с 0,1%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства през септември с 0,2%, а продукцията от сградното строителство се свива с 0,5 на 100.

На годишна база строителната продукция през септември се намалява с 1,3% след застоялост през август. Сградното строителство се намалява на годишна база с 1,7%, а гражданското и инженерното строителство - с 0,8 на 100.

През септември 2022 година Национален статистически институт повишаване на търговията на дребно с 0,3% по отношение на август, когато се увеличи с 1,0%, като това съставлява нарастване за трети следващ месец.

На годишна база растежът при търговията на дребно нараства през септември за втори следващ месец с 2,1%.

В края на октомври Национален статистически институт показа изследване, което демонстрира утежняване на стопанската обстановка в страната през десетия месец на година, като по-неблагоприятен бизнес климат се регистрира в индустрията, търговията на дребно и в областта на услугите, до момента в който едва възстановяване има в строителството.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР