През седмицата Европейската комисия обяви амбициозен план за сближаване със

...
През седмицата Европейската комисия обяви амбициозен план за сближаване със
Коментари Харесай

Западните Балкани: Кой къде е по пътя към ЕС

През седмицата Европейската комисия разгласи упорит проект за доближаване със страните от Западните Балкани. Основното обръщение в него бе, че в случай че съблюдават изискванията, сложени от Европейски Съюз, страните имат опция да напреднат в евроинтеграцията си, като най-големи шансове за скорошно присъединение имат Сърбия и Черна гора. За тях даже бе упомената година - 2025, само че още веднъж при изискване, че изпълнят избрани условия.

България дефинира тематиката като приоритет на своето европредседателство и ще организира среща на високо ниво в София през май 2018 година Ето кои са главните моменти по пътя към Европейски Съюз и коя страна къде се намира.

Какви са критериите за участие

За да кандидатства за участие в Европейски Съюз, дадена страна би трябвало да бъде ситуирана в Европа и да се придържа към демократичните полезности на Европейски Съюз. Тя също по този начин би трябвало да има постоянни институции, гарантиращи демокрацията и върховенството на закона, функционираща пазарна стопанска система и да бъде способна да извършва отговорностите си като членка.

Как протича процесът на разширение

След като една страна стане публично кандидатка за участие, тя може да стартира договаряния с Европейски Съюз по 35 глави, покриващи другите европейски политики. След като договарянията приключат и всички глави бъдат сполучливо затворени, се подписва контракт за присъединение, който би трябвало да бъде утвърден във всяка страна - членка на Европейски Съюз и самата страна-кандидатка.

Какъв прогрес са постигнали страните от Западните Балкани

Черна гора и Сърбия се считат за най-напреднали в преговорния развой. Черна гора е отворила 30 глави и е затворила (неокончателно) три, а Сърбия е отворила 12 глави и е затворила две. Другите страни към момента са в начални позиции (виж картата).

Всички страни от Западните Балкани имат съглашения за стабилизиране и асоцииране, които им обезпечават достъп до вътрешния пазар на Европейски Съюз. Те също по този начин получават финансиране от Европейски Съюз и препоръки за нужните промени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (144)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР