През седмицата чухме много обвинения, много обиди, наричаха ни по

...
През седмицата чухме много обвинения, много обиди, наричаха ни по
Коментари Харесай

Здравният министър твърди, че протестът на пациентите е в полза на фарма индустрията

" През седмицата чухме доста обвинявания, доста обиди, назоваха ни по най-различни способи. Вглеждайки се в фрагментите, които вие излъчихте, забелязах хора, които ги виждаме по разнообразни митинги, без значение от тематиката, по която се дебатира. Това демонстрира проведеният темперамент на този митинг. "

Това заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на брифинг, предизвикан от днешния митинг на пациентски организации и ветото на президента на мораториума за възнаграждение на нови действия и медикаменти от страна на Здравната каса през 2018 година

През седмицата обаче излязоха и български учени, излязоха и шефове на лечебни заведения, които се занимават професионално с лекуването на българските жители. Те, съгласно мен, споделиха истината и потвърдиха тезата, която се пробвам да потвърдя и аз пред вас, сподели още на брифинга Ананиев.

Искам да се обърна към всички хора, които имат потребност от лекуване на тежки болести. В момента се прави голяма операция от дребен брой хора, които обслужват частни корпоративни ползи, манипулирайки и употребявайки една доста сензитивна тематика – здравето на българина, включително здравето на нашите деца, твърди министърът.

Той е безапелационен: „ Няма заболяване, което да не е обезпечено с най-модерните прилагани в Европа и по света лекарства “.

Кирил Ананиев твърди, че на провелия се тази седмица в Брюксел Съвет на министрите на опазването на здравето множеството му сътрудници са споделили безпокойство, че новите молекули влизат на пазара, не всеки път минали през оценка на здравните технологии.

Общоевропейски били терзанията по отношение на натиска на фарма промишлеността да вкара допустимо най-бързо новите си молекули, с цел да може оптимално бързо да възвърне направените вложения - затова огромен брой европейски държавивъвели механизъм, при който в продължение на две до три години въпросните молекули се употребяват, без да бъдат заплащани от обществен здравен фонд.

Необходимо е да бъдат направени клиничните изпитвания и едвам когато сме сигурни в лечебния резултат въпросните молекули да бъдат реимбурсирани от Касата, с цел да не се рискува здравето на жителите, сподели министърът.

Ананиев сподели, че е имало случаи, в които пациенти получават съществени контузии, в резултат използването на нови, неизпитани лекарствени артикули:

„ Има случаи дори, в които се стига до съдбовен край. Много деликатно би трябвало да разсъждаваме по тематиката за новите молекули. Трябва да търсим салдото, тъй като не всеки път новите молекули, преди тяхното изпитване, носят позитивен резултат върху лекуването на хората “.

Министърът на опазването на здравето се обърна и към президента Радев: „ Аз съм писал претекстове към несъгласие на Президент и мисля, че тези хора, които пишат претекстовете на Президента, би трябвало да бъдат по-добре осведомени с материята ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР