През пролетта, заради променливото време и резките амплитуди в температурата,

...
През пролетта, заради променливото време и резките амплитуди в температурата,
Коментари Харесай

Специализиран Функционален урологичен кабинет заработи в ИСУЛ

През пролетта, поради изменчивото време и внезапните амплитуди в температурата, внезапно се усилват случаите на цистит и други уринарни инфекции. Зад присъщите недоволства (парене, постоянно уриниране или пък неспособност да се изпразни до дъно пикочния мехур), от време на време се крие по-сериозен проблем. За това сигнализират експертите в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, където беше открит профилиран Функционален урологичен кабинет .

„ Много е значимо циститът да не се самодиагностицира, тъй като недоволствата от пикочните пътища са доста нищожни и зад признаци, които някой кръщава „ цистит “, може да се крие доста сериозен проблем, за жалост най-често онкологичен. Имаме доста пациенти, които 2-3 години са се лекували с диагноза „ продължителен цистит “, след което като дойдат при нас, виждаме един голям израстък. Това не би трябвало да се позволява! “, уверен е доцент доктор Еленко Попов, уролог към Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ.

Какво включват проучванията при уринарните инфекции?

За да се изключи по-сериозно заболяване при рецидивиращи инфекции се прави оглед на долните пикочни пътища, така наречен цистоскопия .  Целта на това проучване, което се организира амбулаторно и лишава 10-15 минути, е да се види дали няма някаква особеност. 

Ако цискоскопията не даде резултат, се прибягва до още по-специализираното уродинамично проучване: следене на целия цикъл на уринирането. Подходящо е за хора с неспособност за уриниране  (обикновено мъже с уголемена простата). Подобен проблем се набллюдава и при дами, само че там повода е много по-неприятна – от време на време е първа демонстрация на неврологично заболяване (мултипленна склероза при по-млади жени; някакъв съдов инцидент; инсулт). Възможно е загубата на надзор върху тазовите резервоари (изпускане или неспособност за изпразване на пикочния мехур)да е първа демонстрация на тези болести. Другата огромна група са пациентите с изпускане, които имат приключване на урина.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР