През повечето време пилоните по улиците са за да държат

...
През повечето време пилоните по улиците са за да държат
Коментари Харесай

Пилоните, които трябва да се счупят

През множеството време пилоните по улиците са с цел да държат табели, уличните светлини и по този начин нататък. Те би трябвало да бъдат добре проектирани, с цел да устоят на ветрове, стихии, цунамита и трусове. От време на време обаче те би трябвало да се счупят и то по съответен метод. Това би трябвало да се случи при удар на автомобил – с цел да се понижат вредите и да се спасят животи.

 post-light-bases-from-roadside-design-guide-by-the-association-of-state-highway-and-transportation-outdoor

Снимка: Roadside Design Guide

Един от методите, който се употребява за вярното строшаване на пилоните, е прочут като slip base system. В основата си пилонът е изработен да се изплъзва при удар. Вместо от край до край пилонът да е едно парче, той е два обособени стълба, застопорени дружно посредством съединителни плочи като на фотографията. Това разрешава двата пилона да се разделят при конфликт.

По време на злополука, системи като тази могат доста да понижат вредите по автомобила и неговите пасажери. След конфликт, тези системи също по този начин улесняват последващия ремонт.

Има и сглобки, направени по характерен метод – да вземем за пример, двете съединените плочи са под ъгъл (обикновено 10 до 20 градуса по отношение на земята). Този дизайн усъвършенства пилонът за удари от авансово хипотетична посока. Целта е след въпросния удар (да чукнем на дърво) горният дирек да се изстреля във въздуха.

При тази система е нужна естествена мощ за разбиването на сглобката, до момента в който в същото време тази сглобка въпреки всичко е задоволително здрава, с цел да устоя на детайлите, които изброихме нагоре, както и да забави авариралата кола. Правилното завиване на болтовете сред двата пилона реализира това – по тази причина и умеенето на монтиращите е от сериозно значение.

В наши дни все по-често се употребяват късащи се болтове, които са предопределен да се счупят в съответна точка. Те са желани и тъй като способността им да се счупят вярно не зависи толкоз от посоката или ъгъла на удара. Те лишават и от фактора монтаж, защото вярното стягане към този момент не е значително.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР