През последното десетилетие все повече семейства изпитват финансови затруднения при

...
През последното десетилетие все повече семейства изпитват финансови затруднения при
Коментари Харесай

За какво стигат средствата за майчинството?

През последното десетилетие от ден на ден фамилии изпитват финансови усложнения при развъждането на дете, изключително в първите две години, когато в множеството случаи дамата не работи, защото е в майчинство. И в случай че през първата година средствата, които майките получават зависят от това какви приходи са имали, до момента в който са работили, то през втората година нещата радикално се трансформират.

Сумата, която страната отделя за развъждането на дете през втората година все още е 780 лева, като нарастването бе признато от депутатите това лято и бе изравнено с минималната работна заплата. Много майки се надяваха, че парите за втората година, в която те са в отпуск за развъждане на дете, ще продължат да се усилват, както се случва и с минималната заплата. Надеждите им обаче бързо са попарени, откакто народните представители, през месец ноември, отхвърлят да приравнят майчинството с минималната работна заплата, написа Фокус.

Майки споделят, че са мощно разочаровани от това решение на депутатите и питат по какъв начин тъкмо се отглежда дете със сума от 780 лева, в условия, когато един от двамата родители е възпрепятстван да работи, с цел да може да се грижи за детето?

Решихме да проверим защо тъкмо стигат тези 780 лева и задоволителни ли са в едно средностатистическо тричленно семейство. Ето какво демонстрират сметките: През втората година от развъждането на детето, съразмерно с растежа му, нарастват и ежемесечните разноски, които едно семейство би трябвало да отделя за храна, облекла и други консумативи, нужни за развъждането на дете. Да вземем за образец храната – в множеството случаи след навършване на 1 година детето бива записано на детска кухня, постоянно това се случва още при навършване на 6 месечна възраст.

В държавната кухня в Благоевград цената на купоните за храна е 2.30 лева дневно, като това включва чорба - 100 грама, 130 грама главно и 150 грама десерт. В частната кухня цената е 5.80 лева дневно, само че и порциите са по-големи. Супа, главно и десерт са по 220 грама като се изключи десертите с бисквити, бишкоти, или тесто, които са по 150 грама. И в двата случая към закупените храни от детската кухня се постанова да бъдат взети спомагателни хранителни артикули за закуска на детето, както и за междинните закуски. Средно едно плодово пюре или каша в буркан коства към 3 лева за 190 грама. Отделно доста деца не престават да одобряват мляко, като при неналичието на кърма, се постанова тя да бъде сменена с приспособено мляко. Цените тук са разнородни, само че приблизително една кутия излиза към 30 лева Допълнително родителите постоянно закупуват бисквити, зърнени закуски, сокове и други сходни хранителни артикули и питиета за децата, като на месец са нужни към 50 лева за сходен тип покупки.

Друг огромен разход за фамилиите са памперсите, като и тук пазара предлага огромно многообразие от типове и ценови диапазони. Средно една еднократна пелена излиза към 0.30 лева, като вършим уточнението, че цената най-често касае артикули, които са на промоция в комерсиалните мрежи. По отношение на облеклата и обувките, то колкото по-голямо става детето, толкоз по-скъпи стават и те. Тук е мъчно да бъде калкулирана междинна сума, защото децата порастват по друг метод и на някои родители се постанова по-често да пазарят облекла и обувки за своите малчугани.

На пръв взор сметките демонстрират, че 780 лева са изцяло задоволителни за развъждането на едно дете, само че тъкмо тук се крие " подводният камък “. Реално тези пари, които майката получава през втората година от майчинството, в множеството случаи, се явяват неин единствен приход. За един фамилен бюджет това значи, че двамата родители и детето би трябвало да се устоят с тези малко под 800 лева плюс заплатата, която взима бащата. Според последните данни на Националния статистически институт Благоевград е на дъното по мярка на работна заплата, като междинната такава за региона е 1 337 лева Това значи, че едно тричленно семейство в Благоевград, с дете под 2 години, би следвало да живее на месец с 2 117 лева Разделено на три това прави 703 лева на месец на член от фамилията при линия на беднотия за 2024 година в размер на 526 лева Това от своя страна значи, че едно приблизително статистическо семейство в Благоевград на месец ще разполага с по 179 лева на член, повече от прага на беднотия.

Майки, с които разговаряхме споделиха, че в случай че страната фактически желае да се бори с демографската рецесия у нас, то е извънредно време властимащите да си сверят часовника с естествените европейски страни и да се погрижат за децата на България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР