През последното десетилетие ураганите станаха толкова жестоки, че някои учени

...
През последното десетилетие ураганите станаха толкова жестоки, че някои учени
Коментари Харесай

Категория 6: Ураганите стават все по-опасни, учени с предложение

През последното десетилетие ураганите станаха толкоз жестоки, че някои учени считат, че се нуждаем от нова категория, която да отразява по-добре тяхната активност: Категория 6.

Съгласно настоящата канара за вятъра на ураганите на Сафир-Симпсън, ураганите се категоризират по канара от 1 до 5 въз основа на тяхната оптималната непрекъсната скорост напразно. Ураганът получава статут от категория 5, в случай че има устойчива скорост напразно над 252 километра в час.

При интензитет от категория 5 можете да очаквате да видите обилни вреди на имущество, в това число паднали дървета и електропроводи, както и разрушени къщи. По-голямата част от зоната на удара след стихия от категория 5 няма да бъде обитаема седмици или месеци.

В ново изследване откривателите означават по какъв начин през последните години са следени няколко стихии, които надалеч надвишават този предел на скорост. Заради това те оферират управляващите да помислят за въвеждането на нова категория – „ категория 6 “, за установяване на урагани и тайфуни, чиято скорост напразно надвишава 309 километра в час.



От 2013 година насам минимум пет стихии към този момент са достигнали хипотетичния предел от категория 6: ураганът Патриша, тайфунът Меранти, тайфунът Гони, тайфунът Хайян и тайфунът Суригае.

Например ураганът Патриша удари Мексико и елементи от Тексас през октомври 2015 година С непрекъсната скорост напразно до 346 километра в час - той държи купата на най-мощния тропически циклон, следен в миналото в западното полукълбо.

Тъй като изменението на климата към този момент усилва свирепостта на бурите по света, този тип стихии ще стават все по-често срещани през идващите години и десетилетия.

Изменението на климата може да повлияе на ураганите и тайфуните по безчет способи. По-високите температури на морската повърхнина обезпечават повече сила за ураганите, което евентуално води до нараснала активност и по-бързи скорости напразно. Едновременно с това изменението на климата може да забави придвижването на ураганите, до момента в който се носят през географските райони. Това разрешава на урагана да се застои над една област за по-дълго време, като по този метод усилва размера на вредите, които нанася.

„ Антропогенното световно стопляне към този момент доста увеличи температурите на повърхностния океан и тропосферния въздух в райони, където се образуват и популяризират TC [тропически циклони]. Произтичащите нараствания на наличната сензитивна и латентна топлинна сила усилват термодинамичния евентуален интензитет напразно на тези стихии ”, заключават в своето изследване Майкъл Уенър, от Националната лаборатория Лорънс Бъркли в Калифорния и Джеймс П. Косин, от Университета на Уисконсин-Медисън.

„ Тук въведохме хипотетично уголемение на скалата напразно на урагана Сафир-Симпсън, с цел да отразим, че най-интензивните TC стават все по-интензивни и ще продължат да го вършат, до момента в който климатът продължава да се затопля “, прибавят създателите на проучването.



Въпреки че препоръчаната система за категоризиране на стихии към момента не е призната от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) или друга публична организация, това не е първият път, когато откривателите оферират концепцията за разширение на скалата за урагани Сафир-Симпсън. Тъй като климатичната рецесия се задълбочава, наподобява все по-вероятно тези оферти да бъдат признати.

„ Това изследване преглежда основна характерност на тази класификационни система, в най-екстремната й категория (5), която е оставена отворена – в тази категория попада всичко над 252 км/ч. Това е проблематично в подтекста на съобщаването на предстоящите нараствания на пика скоростта напразно на тропическите циклони при изменението на климата. Съответно, това изследване изследва по какъв начин класификацията на тропически циклони би се трансформирала, в случай че прагът за категория 6 е въведен при 309 км/ч “, сподели доктор Даниел Кингстън, старши учител в университета на Отаго в Нова Зеландия, който не е взел участие директно в изследването.

„ Пет стихии към този момент са нарушили този предполагаем предел за категория 6 и всички са се случили от 2013 година насам – като се чака този предел да бъде надвишаван от ден на ден при продължаващите климатични промени “, добави той.

Изследването е оповестено в списание.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР