През последното денонощие в социалните мрежи се разпространяват фалшиви новини,

...
През последното денонощие в социалните мрежи се разпространяват фалшиви новини,
Коментари Харесай

Софийска вода: Питейната вода в София е чиста, безопасна и с отлични качества

През последното денонощие в обществените мрежи се популяризират подправени вести, свързани с качеството на водата. "Софийска вода " твърди, че питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с обезпечено качество и с отлични характерности. Това се потвърждава и от многочислените лабораторни проучвания, направени през последните денонощия. Всички физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания освен са в норма, само че и са в по-ниски стойности, от допустимите по стандарт и по Наредбата за качеството на водата, оповестяват от пресцентъра на сдружението.

"За доказване на истината, че питейната вода в София е качествена и безвредна, си сътрудничим и със здравната ревизия, Столична община и други виновни институции, на които сме дали цялостна информация от нашите данни и проучвания, както и опцията сами да създадат проби и разбори. Напомняме на нашите консуматори, че питейната вода предстои на непрекъснат и денонощен мониторинг, контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, като се вършат над 140 000 разбора на 8000 проби годишно. Лабораторно изследователският комплекс на "Софийска вода " следи качеството на водата по целия път от язовирите "Искър " и "Бели Искър ", през пречистването и доставянето до потребителите. Преди няколко месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е измежду най-модерните в страната, обогати обсега на упълномощените проучвания и може да прави освен наложителните проучвания, само че и спомагателни микробиологични разбори ", показват още от сдружението.

Потребителите също могат да наблюдават качеството на водата на уеб страницата на "Софийска вода”, където се разгласяват данните за параметрите на водата, предоставени по обособени региони.

От столичната районна здравна ревизия също увериха, че няма отклонения в качеството на питейната вода на територията на София. "Във връзка с появили се в обществените мрежи спекулативни изявления за рискова за приложимост вода в София, Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) уведомява, че индикаторите от осъществявания непрекъснат (група А) и периодически (група Б) мониторинг на водата са в норма. Питейната вода на територията на гр. София дава отговор на условията за качество на водата. Стойностите на индикаторите от изследваните контролни проби са в сходство с условията на Наредба 9 от 16.03.2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели. СРЗИ твърди всички поданици и посетители на столицата, че потреблението на питейната вода не крие риск за здравето на хората. Здравните управляващи приканват жителите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите ", декларират от СРЗИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР