През последните тридесет години САЩ са инвестирали половин милиард долара

...
През последните тридесет години САЩ са инвестирали половин милиард долара
Коментари Харесай

САЩ са разочаровани от напредъка на съдебната система в Северна Македония

През последните тридесет години Съединени американски щати са вложили половин милиард $ в стратегии за господство на закона и положително ръководство в Република Северна Македония, само че съгласно американския дипломат в Скопие Анжела Агелер са разочаровани, тъй като не виждат усъвършенстване и промени, които биха били предстоящи от такава огромна инвестиция.
" В последна сметка обаче систематичната корупция в цялата страна, във всички браншове, вреди по-пряко на хората в Северна Македония, в сравнение с нас. Всички вие заслужавате общество, правосъдна система, държавно управление, чиито дейности са транспарантни и служат на вас - жителите. Това е крайъгълен камък на една обективна и функционална народна власт. Към това би трябвало да се концентрира държавното управление, без значение коя партия е на власт. Съдебната власт би трябвало да бъде самостоятелна, изцяло финансирана и неполитическа власт. Политическите водачи би трябвало да го желаят, а вие, жителите, би трябвало да го изисквате. Съединени американски щати ще продължат да работят с тези, които се борят с корупцията в Северна Македония, които се пробват да изградят проспериращо и динамично общество, което всеки жител заслужава ", споделя в изявление за изданието " Капитал " в Северна Македония посланикът на Съединени американски щати в страната Анжела Агелер.
По думите на Агелер визитата наскоро в Ню Йорк и Вашингтон на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски е посочило " какъв брой надълбоко Вашингтон цени това другарство ", че " никоя друга страна на Западните Балкани няма същата дарба да събира разнообразни районни водачи за градивен разговор ", само че Съединени американски щати ясно споделят, " че са нужни вътрешни промени, изключително в битката против корупцията ", за което ще продължат да оказват поддръжка на Северна Македония. 
" Икономически се оправяме сносно дружно, само че вложенията и търговията със Съединени американски щати не са толкоз постоянни, колкото знам, че биха могли да бъдат. Бизнесът и вложителите от Съединени американски щати търсят среда, в която може да видят добра възвръщаемост на своите вложения. Това изисква ясно придържане към върховенството на закона, забележим ангажимент за битка с корупцията, съблюдаване на договорите, квалифицирана работна мощ и транспарантна администрация. Има някои положителни благоприятни условия за американския бизнес да доставя европейските си клиенти от потенциалите в Северна Македония, само че с цел да се подписват контракти, са нужни бистрота и положително ръководство ", споделя Агелер.
По думите й в последните тридесет и повече години невоенната помощ от Съединени американски щати е достигнала над един милиард $ - " вложения, финансирани от американските данъкоплатци ", което е доказателство, че Съединени американски щати са изцяло ангажирани да поддържат Северна Македония във всички браншове, до момента в който страната работи за реализиране на оповестената цел за цялостна евро-атлантическа интеграция. В съдействие с държавното управление на страната и локалната власт стратегиите на посолството на Съединени американски щати в Северна Македония са ориентирани към стопански напредък, конкурентоспособност, районна икономическа интеграция и понижаване на комерсиалните бариери, за поощряване на опциите за експорт, както и за енергийната самостоятелност и сигурност. 
" Киберсигурността и дезинформацията са големи проблеми по света и това е друга област, върху която сме фокусирани. Ние поддържаме стратегии за медийна просветеност, като учим младежите по какъв начин да дефинират какво е правдиво, по какъв начин да разграничават обстоятелствата от измислицата. Имаме обилни планове в просветителния бранш, в това число многочислени стратегии за продан, както и културни стратегии, а Посланическият фонд за запазване на културното завещание даде 1,8 милиона $ за шестнайсет плана в цялата страна. И, несъмнено, имаме  стратегии, отдадени на битката с корупцията. От един милиард $, които Съединени американски щати са дали в помощ на страната, половината са ориентирани към положителното ръководство и върховенството на закона, тъй че бих споделила, че възвръщаемостта на нашата инвестиция не е огромна. Въпреки това ние ще продължим да работим с тези държавни чиновници и жители, които в действителност се интересуват от битката с корупцията, търсенето на отговорност и идентифицирането и намаляването на слабостите в системата, които разрешават на корупцията да процъфтява ", споделя Агелер. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР