През последните седмици световните цени на пшеницата излязоха извън контрол,

...
През последните седмици световните цени на пшеницата излязоха извън контрол,
Коментари Харесай

От Германия предупредиха, че светът го очаква глад без руската пшеница

През последните седмици международните цени на пшеницата излязоха отвън надзор, което заплашва човечеството с апетит, написа немското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Както отбелязва анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич, Русия и Украйна съставляват до 30% от международните доставки на пшеница и в този момент, съгласно него, тези две страни към този момент са откъснати от международния пазар.

„ Пшеницата е по-скъпа от всеки път, а сериозна рецесия и даже апетит се обрисува в доста страни “, се споделя в публикацията.

Специалистът счита, че в актуалната обстановка страните от Северна Африка и Близкия изток, които са най-големите вносители на зърно, са изключително уязвими.

В допълнение, намаляващите запаси на най-големите експортьори на пшеница - Европейски Съюз, Русия, Съединени американски щати, Канада, Украйна, Аржентина, Австралия и Казахстан – в допълнение изострят рецесията с доставките. Сега запасите на тези страни са на най-ниското равнище от девет години - 57 милиона тона, което би трябвало да стигне за света за 27 дни, а без запасите на Русия и Украйна – за по-малко от три седмици.

В публикацията се отбелязва, че през ноември 2016 година един звук пшеница струваше 113 евро, през април 2021 година - 165, а през ноември към този момент 278 и тази наклонност продължава.

Материалът приказва и за смисъла на Китай на пазара на пшеница. Резервите на страната се правят оценка на 131 милиона тона, само че е невероятно да се ревизира това, защото Пекин счита тези данни за стратегически значими. Обръща се внимание и на обстоятелството, че предходната година управляващите в страната покачиха изкупните цени на зърното за първи път от седем години.

През последните две години борсовите цени на пшеницата по фючърсните контракти в Европа съвсем се удвоиха, до момента в който в Съединени американски щати се усилиха с 2,5 пъти.

Русия стартира военна интервенция в Украйна рано сутринта в четвъртък, 24 февруари. Президентът Владимир Путин назова задачата й „ отбрана на хората, които са били подложени на тормоз и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години “. За това, по неговите думи, се възнамерява да се извърши " демилитаризация и денацификация на Украйна ", да бъдат изправени пред съда всички военни нарушители, виновни за " кървавите закононарушения против цивилни " в Донбас.

Съгласно заявката на Министерството на защитата въоръжените сили нанасят удари единствено по военната инфраструктура и украинските войски, нищо не заплашва цивилното население. С поддръжката на съветските военни групировките ДНР и ЛНР развиват нахлуване. Но за окупацията на Украйна не може да става дума, акцентира по-рано Путин.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР