През последните няколко години Западът пренаписва световната история. В Украйна,

...
През последните няколко години Западът пренаписва световната история. В Украйна,
Коментари Харесай

Алея в чест на българския летец Захари Захариев е открита в гр. Тамбов

През последните няколко години Западът пренаписва международната история.

В Украйна, Полша, в балтийските страни се унищожават монументи на героите от Великата Отечествена война, които освободиха света от нацизма. Правителствата на тези страни се пробват да изопачат обстоятелствата и да заличат всичко, обвързвано с съветската история и просвета ”, – оповестяват от пресслужбата на администрацията на Тамбовска област.

“Докато в редица европейски страни се “борят ” с паметниците на руските освободители, в Тамбов се слагат нови. Паметниците могат да бъдат унищожени, само че човешката памет – в никакъв случай. Няма да забравим имената на героите, които се бориха против нацизма и го победиха! “, – споделя Максим Егоров, началник на Тамбовска област.

В навечерието на Деня на Победата, в деня на Българската войска – 6 май, на алеята, водеща към постройката на кадетския корпус в Тамбов, е присвоено името на Героя на Съветския съюз, военния авиатор, българин по генезис – Захари Захариев. Алеята е открита от Максим Егоров.

Инициативата за назоваване на алеята в чест на Захари Захариев е на преподавателите в кадетския корпус, както и на представители на публичната организация „ Съюз на приятелите на България “. Открита е паметна плоча на героя и е актуализирана музейната експозиция.

В Русия го познават като Вълкан Семьонович Горанов, в Испания – като Халил Екрем.

Захари Захариев е роден на 4 февруари 1904г. в село Басарбово в фамилията на преподавател. Завършва гимназия в Разград през 1923-та. Още като възпитаник влиза в Работническия юношески съюз.

Постъпва на наборна работа в армията, признат е в авиационното учебно заведение в Божурище. След довеждане докрай на образованието си (1927-а) продължава службата в авиационни елементи. През 1931г. е задържан и е даден под съд като уредник на първомайска стачка. Уволнен е от армията и минава в конспиративност.

През ноември същата година Захари Захариев със своите приятели – летците Кирил Кирилов, Борис Ганев и Никола Ватов емигрира в Съюз на съветските социалистически републики. Българските летци са изпратени в Тамбовското авиационо учебно заведение, където Захариев става инструктор на Гражданския въздушен флот. За да избегне гонене на фамилията му от българските управляващи, Захариев сменя името и семейството си на символичното име Вълкан Горанов. В руската авиация поредно заема длъжностите пълководец на звено, пълководец на авиоотряд, пълководец на ескадрила, шеф на Тамбовското авиационно учебно заведение.

През лятото на 1936 година още с първата група руски доброволци Захари Захариев отпътува като интербригадист за Испания. Издадени са му персонални документи на името на турчина Халил Екрем тъй като владеел съвършено турски. Воюва в състава на 1-ва интернационална авиационна бомбардировъчна ескадрила от Военновъздушни сили на републиканска Испания, лети като водач на бомбардировач „ Потез 54 “.

На 31 август бомбардировачът на Горанов-Захариев е свален от франкистите. Ранен в крайници, летецът съумява да приземи горящия бомбардировач на неутрална територия и по този метод избавя своя също ранен приятел. След като е оздравял в испанска болница, той получава ръководството на нов руски високоскоростен бомбардировач SB (ANT-40) и продължава да се бие като част от 2-ра бомбардировачна ескадрила, под командването на бъдещия предвоенен Герой на Съветския Съюз Виктор Степанович Холзунов (1905-1939). Заради незаздравяващата рана, при започване на настъпването на франкиститекъм Мадрид, Горанов-Захариев е евакуиран в Съюз на съветските социалистически републики на руски транспортен съд.

С Указ на Централния Изпълнителен Комитет (ЦИК) на Съюз на съветските социалистически републики от 31 декември 1936 година за образцовото осъществяване на специфичните и най-трудните задания на Правителството за подсилване на отбранителната мощност на Съветския Съюз и за проявените храброст и подвиг, наред с други воини-интернационалисти, Вълкан Семьонович Горанов е почетен със званието Герой на Съветския Съюз и с медал „ Ленин “, а след учредяването на знака за особено отличие “Златна звезда ” е награден с орден № 22.

Захари Захариев е първият непознат жител, притежател на оценката „ Герой на Съветския съюз “.

Горанов е почетен изключително с военното звание полковник и е назначен за шеф на Тамбовското авиационно учебно заведение на Гражданския въздушен флот. Освен това българският гражданин, Герой на Съветския Съюз с измислена фамилия, е определен за народен представител на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики! За три години, под управлението на Вълкан, Тамбовското авиационно учебно заведение е обучило стотици висококвалифицирани експерти за Аерофлот и националното стопанство.

През 1939 година Горанов-Захариев е изместен в Москва на служба шеф на Управление за бойна подготовка на Гражданския въздушен флот на Съюз на съветските социалистически републики.

През 1940 година Управлението получава задачата да образова 10 000 летци. До юли 1941 година техният брой е 12 000.

Сред възпитаниците на Горанов-Захариев има 27 герои на Съюз на съветските социалистически републики, 16 герои на социалистическия труд, 18 заслужили летци.

През есента на 1944 година Захари Захариев се завръща в България. Той е измежду уредниците и ръководителите на новите военновъздушни сили. Бил е заместник-командващ Народните въздушни войски (1945-1947), командващ Военновъздушни сили (1947-1955), командващ Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили (1957-1959), заместник-министър на националната защита (1954-1956).

Наричан е първостроител на актуалната българска авиация – военна, гражданска, спортна. Има огромни заслуги за развиването на авиационната просвета и летателното дело в България.

През интервала 1959-1965 година е боен, военновъздушен и военноморски аташе в Съюз на съветските социалистически републики.

Генерал-полковник Захариев минава в запаса през 1973 година Автор е на десетки изявления в печата. Мемоарист, издал книгите „ Вярност “, „ Доверие “, „ Върнете се “, „ Образите, които са в мене “, „ Доблест “.

Захари Захариев Умира на 25 април 1987г.

Източници:

balgari.bg
https://tambov.bezformata.com/listnews/sovetskogo-soyuza-zahari-zaharieva/105320926/
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР