През последните няколко години все по-често свързваме името на Биляна

...
През последните няколко години все по-често свързваме името на Биляна
Коментари Харесай

Биляна Ангелова: В тези тъмни времена трябва да въздействаме на по-дълбоко, по-светло и добродетелно ниво



През последните няколко години все по-често свързваме името на Биляна Чокоева-Ангелова с красивите видеоклипове, снимани върху красивите ѝ песни. Изпълнителите, които ги показват, са измежду най-известните и обичани артисти – Маргарита Хранова, Мариана Попова, Миро... В тези естетски видеа внушението на музика и текст, основани от нея, намира своя „ прочит “ в безмълвната игра на в действителност изключителни артисти – Койна Русева, Стефка Янорова и други, които описват човешки истории, пресъздават положения и страсти.

Биляна работи като продуцент в БНР. Завършила е музикалното учебно заведение в Русе и НМА – педагогичен и научен профил. Има и тапия по пиано и музикална доктрина от Royal College of Music – Лондон. От дете написа стихове, композира, само че в никакъв случай не си е представяла, че това ще се трансформира в толкоз завладяващо предопределение. Особено когато задълго се разделя с музиката – тя рано губи родителите си, по-късно безусловно потъва в грижи към двете си деца и всевъзможни житейски проблеми. За да преодолее рецесията се обръща към психолог, а той ѝ дава съвет да се опита да написа песнички за своите деца. Постепенно това я увлича и ѝ открива цялостен нов свят.

„ Най-голямото неспокойствие беше с осъществяването на първата ми ария. Тогава си мислех, че животът ми зависи от това да намеря вярната певица и тя да пресъздаде песента както съм си я представяла, и това в действителност се получи с Христина Живкова. Тя има магически глас и психика, която излиза в кристални елементи когато пее. Изпълнението ѝ постоянно е цветно, живо, докосващо, доста съответстващо на моята настройка. “
 Биляна Ангелова с Маргарита Хранова

В началото Биляна няма доста контакти в тези среди, само че последователно се среща с хора, които я поддържат. Сред тях е Емил Бояджиев, който аранжира песните ѝ и я подкрепя по всякакъв начин. „ Марги Хранова одобри да извърши две мои песни, получиха се даже по-хубаво, в сравнение с си мечтаех “ – спомня си Биляна, която продължава да твори и за деца:

Детските песни ми дават жизнеутвърждаваща сила, опция да съм тази част от себе си, която е запазила хубавото, вярата, чистото, положителното. Много обичам и контактите с децата, самата реализация, осъществяването им. Много съм щастлива, че има подобен формат като Детската „ Мелодия на годината “. Вече няколко години това е едно от главните ми музи. Нивото и избора на създатели, цялата организация, която прави Надя Ботева и нейният екип, всичко това извежда до доста хубав резултат. Събитието притегля в годишните си издания над 130 деца, участници в разнообразни обединения. Винаги е заредено с доста непорочност, наслада, ентусиазъм. “

Биляна се среща с продуцента Игор Марковски през 2018 година Тази среща води до прелестно креативно съдействие. Първият им взаимен план е „ Нависоко “ – ария в осъществяване на Миро и Койна Русева, а клипът, сниман под режисурата на Васил Стефанов и Стефи Николова (с които работи до днес), е в действителност впечатляващ.

В обществените мрежи Биляна постоянно споделя своята лирика. Стиховете ѝ са необикновени, нежни и докосващи. Споделя и музиката си, само че отвън това не е доста умела в популяризирането на творчеството си. „ Никак не се оправям с организационната част, оставила съм всичко на Игор Марковски, който има гений и в това отношение. Така песните доближават до по-широк кръг в разнообразни пространства “ – споделя тя и продължава:
„ Посоката на Игор да възражда стойностна музика и визия, съдържа доста скъп капацитет. Благодарна съм, че се отделяме от общата звукова маса, която залива пространството, постоянно с по-ниски критерии. В тези дребни кино истории се срещат няколко типа изкуство. Музиката и текстът подготвят към по-нататъшно драматургично развиване, а Игор постоянно усеща доста добре посоката, в която да разгърне посланието. Мисля, че това е метод да се влияе в тези тъмни времена - на по-дълбоко, по-светло и по-добродетелно равнище, да се замисли човек върху това каква е задачата му в живота, а не просто да гледа на музиката консуматорски. Важно е да се среща с красиви неща, които да го предизвикат и въодушевяват да основава и с нещо красиво да способства към този свят. Затова към този момент не се оглеждам какво получавам – награди, противоположна реакция… Много ми се желае по някакъв хубав метод да изразя своята признателност към Бог за това, което ми е дал - най-смисленото нещо за мен. “

Колкото до връзката с класическата музика – първата обич на Биляна, ще я чуем в тембъра на цигулката „ Страдивариус “ (от 1710 г.) в ръцете на Светлин Русев, който свири в две от песните ѝ. Както и пианото, под пръстите на различен знаменит български музикант – Людмил Ангелов. Биляна е щастлива, че и двете ѝ деца са свързани с музиката – и като занимания, и като духовни полезности.

Снимки: Ани Петрова, Фейсбук /Биляна Ангелова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР