През последните месеци енергийните компании, базирани в ЕС, се опитваха

...
През последните месеци енергийните компании, базирани в ЕС, се опитваха
Коментари Харесай

Рубли за газ: Кой е платил досега?

През последните месеци енергийните компании, основани в Европейски Съюз, се опитваха да осмислят неразбираеми и от време на време спорни изказвания от Брюксел по отношение на това дали заплащането на съветски газ в рубли съставлява нарушаване на глобите на Европейски Съюз.

Досега в три страни от Европейски Съюз доставките на съветски газ бяха спрени поради отхвърли на техните енергийни компании да се съобразят с съветски декрет, публикуван на 31 март, изискващ заплащанията за газ от „ вражески страни “ да се правят през две сметки в съветската Газпромбанк – едната в евро или $ и един в рубли за дефинитивно конвертиране на валута.

Но доста повече енергийни компании правят непринудено заплащания през съветски банкови сметки. Всички упорстват, че тези заплащания са в сходство със глобите на Европейски Съюз.

Насоките на Европейската комисия не са ясни.

В предварителни писмени правни инструкции, изпратени частно до страните, Комисията предизвести, че методът на заплащане на газ „ ще докара до нарушение “ на глобите на Европейски Съюз.

Но през април оповестените насоки на Комисията споделиха на фирмите, че глобите на Европейски Съюз „ не не разрешават откриването на сметка в Газпромбанк “. Въпреки това се допуска, че купувачите могат да изискат от съветската страна „ да извърши своите договорни отговорности по същия метод, както преди приемането на указа “.

И макар настояванията за по-точна информация, в обновените писмени насоки на Комисията по-късно през април не се загатва дали сметки в рубли ще нарушат глобите на Европейски Съюз.

На среща на дипломати от Европейски Съюз в средата на май генералният шеф на Комисията по енергетика Дите Юул-Йоргенсен сподели на посланиците, че Комисията е посъветвала фирмите да не отварят сметка в рубли, само че не назова това нарушаване на глобите, съгласно трима осведомени полемиката. Тя добави, че в случай че Газпромбанк конвертира евро или долари в рубли, без компанията от Европейски Съюз категорично да изиска това, действието може да попадне отвън правоприлагащата пълномощия на Комисията, споделиха хората на срещата.

Говорител на Комисията сподели във вторник, че няма да " разясняват детайлностите от полемиките със страните-членки ".

Руското държавно управление съобщи, че ще разгласява цялостен лист на задграничните компании, които са разкрили сметки в рубли в Газпромбанк още тази седмица.

Междувременно, ето малко изложение на това, което знаем до момента.

Отказват да спазят изискванията на съветския декрет за заплащане в рубли:

Полската PGNiG: Компанията отхвърли метода на заплащане в рубли на 12 април. Доставките бяха спрени на 27 април. Може да заведе дело за възобновяване на доставките по контракт.

Българският Булгаргаз: Плащането както нормално в долари е отказано. Доставките бяха спрени на 27 април.

Финландският Gasum: Финландското държавно управление отхвърли новия способ на заплащане на 28 април. Доставките бяха спрени на 21 май.

Колебаещи се да заплащат в рубли:

Холандската GasTerra: Частично държавната компания отхвърли да разяснява детайлностите по своя контракт с Газпром, само че сподели на 20 май, че неналичието на изясненост по отношение на глобите е „ доста досадна “ и принуждава компанията „ непрекъснато да подхваща всевъзможни сюжети под внимание. " GasTerra сподели за POLITICO във вторник, че обстановката към момента е неразбираема. Правителството също по този начин съобщи, че не може да накаже никакви дейности за разкриване на сметка в рубли без ясно обръщение от Брюксел, че това нарушава глобите. „ Холандия изиска от Комисията да обясни насоките във връзка с сметките в рубли “, сподели представител на холандското министерство на икономическите въпроси във вторник по имейл. " Необходима е повече изясненост, преди да може да се реализира използването на тази съответна част. "

Продължаващи да заплащат през съветската Газпромбанк:

Тези компании не престават да заплащат и получават съветски газ, само че детайлностите за тяхното съглашение с доставчика Газпром — и дали са разкрили сметка в рубли — може да не са обществени.

Унгарската MVM: „ Ние плащаме в евро, Gazprombank конвертира еврото и тази сума се заплаща на Gazprom Export “, сподели унгарският външен министър Петер Сийярто на конференция на 11 април. Той добави, че нов контракт за газ сред дъщерното сдружение на MVM CEE Energy и Руският Газпром Експорт, подписан през септември, към този момент разрешава заплащания в различна валута.

Германската VNG: „ Ще платим сумата на фактурата, която ще продължи да бъде деноминирана в евро, по сметките в Газпромбанк в сходство с плануваната процедура, тъй че навременното заплащане към нашия снабдител да бъде обезпечено от наша страна “, обявиха от компанията Мей 9. „ Предполагаме също, че конвертирането в рубли няма да провокира никакви усложнения... откриването на сметката мина изцяло безпрепятствено. “

Германската RWE: " Ние сме подготвени за заплащане в евро и открихме съответна сметка. Следователно действаме в сходство с европейските и немските разпореждания ", сподели представител на компанията на 16 май.

Германската Uniper: „ Uniper откри сметка в Газпромбанк и по този метод извърши договореностите за съвместими с контракта за заплащане в евро към тази сметка в сходство с новия механизъм за заплащане “, сподели ръководителят Клаус-Дитер Маубах на 18 май.

Френският Engie: " Engie е в договаряния с " Газпром " във връзка с съветската молба за смяна на схемата за заплащане за доставка на съветски газ. Групата е подхванала нужните стъпки, с цел да бъде подготвена да извърши отговорностите си за заплащане, стига да е в сходство с европейските наказания " рамка ", сподели компанията на 17 май.

Италианската Eni: „ Eni стартира процеса на разкриване на две... сметки в банка Газпром, като защитна основа (една в евро и втората в рубли) “, съобщи компанията на 17 май.

Австрийската OMV: „ Сега въведохме развой на заплащане, отговарящ на глобите, който подсигурява, че доставките на газ могат да бъдат платени навреме “, съобщи компанията на 20 май.

Чешката ЧЕЗ: „ Направихме заплащането в евро в сходство с рекомендацията на Европейската комисия. Няма да разясняваме детайлности “, сподели представител на ČEZ на 20 май.

SPP на Словакия: „ Словакия е платила априлската фактура в евро в сходство с годния контракт... въз основа на мнението на Европейски Съюз, че такова заплащане не е нарушаване или заобикаляне на глобите “, сподели министерството на стопанската система на страната на 20 май.

Словения Geoplin: Geoplin " се контракти с съветския сътрудник за процедура на заплащане, която е в сходство с контракта и в това време в границите на ограниченията и рекомендациите на институциите на Европейски Съюз ", сподели шефът на компанията Ваня Ломбар пред словенската телевизия на 20 май.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР