През последните години киберпрестъпленията нарастват. Това казаха за БТА Владимир

...
През последните години киберпрестъпленията нарастват. Това казаха за БТА Владимир
Коментари Харесай

Експерти: През последните години киберпрестъпленията нарастват

През последните години киберпрестъпленията нарастват. Това споделиха за Българска телеграфна агенция Владимир Димитров, началник на отдел „ Киберпрестъпност " в Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност " (ГДБОП), и Явор Колев, някогашен началник на отдела.

В дирекция „ Киберпрестъпност " на ГДБОП се следи трайно нарастване на всевъзможни киберпрестъпления, сподели Димитров. Те не са един тип, занимаваме се с следствие на над 14-15 разнообразни типа киберпрестъпления. И държавни запаси, и частни компании са обект на офанзива от хакери - дали поради финансов тласък или поради нанасяне на морални вреди над държавни организации, изясни Владимир Димитров.

Хакерските офанзиви нарастват, защото стопански целият живот, изключително след началото на пандемията от COVID-19, се придвижи в интернет, разяснява Явор Колев. Нормално е и ползата на нарушителите да бъде ориентиран в интернет пространството, където да придобива непозволени финансови облаги, добави той.

Българска телеграфна агенция напомня, че в средата на юли депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Ивайло Мирчев заяви за хакерска офанзива против уеб страницата на Народното събрание. Сайтът на Народното събрание сега е под съветска DDoS офанзива, написа тогава в профила си във Facebook Мирчев. Според него повода е концепцията България да помогне на Украйна с бронирани машини.

Ден по-късно министърът на електронното ръководство Александър Йоловски съобщи, че страната е направила задоволително вложения и все още сносно работи план, който дава предпазен достъп до интернет на редица институции. През последната година са били отразени близо 80 хакерски офанзиви, за които до медиите не е стигнала никаква информация, сподели още той.

Какво съставляват DDoS офанзивите

Димитров изясни, че DDoS офанзивите съставляват изпращане на хиляди, стотици хиляди, милиони поръчки към съответен запас, които целят да изтощят неговите софтуерни и хардуерни запаси. В резултат на сходни хиляди нелегитимни поръчки към този сървър, той стопира да работи за законните консуматори. Това води до вреди за бизнеса. Ако да вземем за пример някоя компания продава артикул през уеб страницата си, когато клиентите желаят да закупят нещо от него, няма да могат да го отворят, изясни Димитров.

Този тип офанзиви се провежда с така наречен ботнети – мрежа от инфектирани компютри, сподели Колев. Такива мрежи се продават в „ тъмния интернет ", не е изключително скъпа организацията и не е комплицирано офанзива да бъде осъществена даже от лице, което е с базови знания, посочи специалистът.

По думите на Димитров сходен вид офанзиви целят достъпа до този запас за времето на офанзивата да бъде прекратен за законните консуматори. Тези офанзиви нанасят морални и имиджови вреди на атакуваната институция, добави той.

Според Явор Колев DDoS офанзивите имат съществена задача да повлияят на имиджа на съответната институция, като такава, която не може да опазва инфраструктурата си. При тази офанзива не се крадат данни и сензитивна информация. Ако се касае обаче за DDoS офанзива към някоя компания или финансови институции, това може да докара до финансови загуби, сподели още специалистът.

Подготвени ли са уеб страниците на институциите за хакерски офанзиви

Огромна част от уеб страниците, освен на държавни институции, а и на частни компании, са добре предпазени, сподели Димитров. Има чиновници от IT отделите, които се грижат за сигурността на тези уеб сайтове, като всеки запас има опция за неговото компрометиране, само че към момента могат да се създадат доста неща, когато става въпрос за киберсигурността в България, изясни Владимир Димитров.

По думите на Явор Колев киберсигурността би трябвало непрекъснато да се развива, да се влага в нея и да се притеглят специалисти, които имат нужната експертиза. Според него офанзивите нормално са от Русия, Китай, страни от някогашния Съветски съюз, някои латиноамерикански страни, а жертви са европейските страни и Съединени американски щати.

Димитров уточни, че може да бъде усъвършенствана мрежовата съгласуваност на инфраструктурата, която сервира наличието на интернет уеб страниците. Може да се влага повече в хора, които се занимават с инспекция на това дали тези запаси се нападат, дали има някакви събития, които имат потребност от човешка интервенция в съответни групи на осведомителни запаси. Да се влага в екипи, които да следят осведомителната инфраструктура, разяснява той.

Хакерски офанзиви против европейски страни

В началото на март в немска провинция се разкри интернационална хакерска мрежа, наречена „ Дабъл спайдър ", атакувала минимум 37 институции, като броят на нерегистрираните случаи не е прочут, тъй като към момента има компании, които заплащат откупи, без да рапортуват в полицията.

През февруари Италия също заяви за огромна световна компютърна офанзива. Десетки италиански организации евентуално са наранени, а доста други са били предизвестени да подхващат дейности за отбрана на своите системи. Според италианската Национална организация за киберсигурност (НАК) са били наранени сървъри и в други страни като Франция, Финландия, Съединени американски щати и Канада. Атаката евентуално е била дело на киберпрестъпници, а не на страна или сходна на страна организация.

В края на май стана известно, че уеб сайтове, свързани с иранското президентство, са били хакнати от опозиционна група.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР