През последните години доста често, упорито и интензивно чуждестранните медии

...
През последните години доста често, упорито и интензивно чуждестранните медии
Коментари Харесай

Чуждестранният капитал ще продължава успешно да се развива в Китай

През последните години много постоянно, настойчиво и интензивно задграничните медии раздуват забележките за „ евакуиране на задграничния капитал от Китай “, само че всякога на фона на статистическите обстоятелства сходни изказвания остават слаби и голословни.

От една страна, задграничният капитал форсира внедряването си на китайския пазар. Според Министерството на търговията на Китай от януари до ноември тази година действителното потребление на задграничен капитал в страната е 1,15609 трилиона юана, надвишавайки мащаба от предходната година. Тази стойност е нарастване от 9,9% на годишна база по отношение на същия интервал на миналата година. Южна Корея, Германия, Англия и Япония са страните с най-голям растеж на вложения в Китай, като да вземем за пример най-голямо нарастване демонстрират данните за Южна Корея - нейните действителни вложения в стопанската система на Китай са се нараснали със 122,1%.

От друга страна задграничният капитал непрекъснато продължава да закупува акции на финансовите пазари на континенталната част на Китай. Още от началото на ноември чистият приток на „ северните фондове “ се възобнови. На китайския фондов пазар нормално " север " се отнася до акциите на Шанхай и Шънджън. Към 22 декември общият чист приток на „ северните фондове “ беше 92,2 милиарда юана и доближи 101,787 милиарда юана през миналата година.



Всъщност за всеки отворен финансов пазар е обикновено задграничният капитал да влиза и излиза, да се усилва и понижава, следвайки неведомите закони на пазара. Това се отнася и за акциите на Китай. Погледнато от по-дългосрочна вероятност, краткосрочните чисти изходящи потоци в никакъв случай не са оказвали доста въздействие върху измененията на задграничното присъединяване на капитала в акциите на Китай. 

Може да се види ясно, че двупосочното отваряне на финансовия пазар на Китай е в развой на реализация. Китай сподели отворено отношение, вдъхвайки доверие и разширявайки каналите за нахлуване на задграничен капитал на финансовия пазар на страната.



Защо Китай може да поддържа мощния подтик на притока на задграничен капитал? Единият от отговорите на този въпрос е капацитетът за асимилиране на задграничен капитал. Накратко, към момента има огромна разлика сред каузи на задграничния капитал, употребен на китайския пазар, и разпределението на китайските активи в световните институции спрямо световния статут на китайската стопанска система. Според статистиката на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване директните задгранични вложения на Китай ще доближат рекордните 181 милиарда щатски $ през 2021 година, нареждайки се на второ място в света. Въпреки това, потокът и наличността на китайските ПЧИ (преки задгранични инвестиции) съставляват надлежно единствено 1% и 11,9% от Брутният вътрешен продукт. Тези два индикатора се подреждат на 19-ото място измежду първите 20 стопански системи, привлекли най-вече задгранични вложения в света. Китай, втората в света най-голяма стопанска система, остава един „ необхватен океан “ за задгранични вложения.

Вторият отговор на въпроса е опцията за въвеждане на задграничен капитал. Настоявайки за разширение на отварянето и възстановяване на бизнес средата, Китай постави съгласувани старания в политическата поддръжка и систематичната промяна, с цел да направи задграничните вложения в Китай по-ефективни и комфортни. 

Третото е да се резервира чарът на задграничните вложения. Основният апел на задграничния капитал е да „ добави пари “, с цел да се надява да хване „ свободното пътешестване “ на растежа на Китай. Никой не желае да пропусне опцията за сполучливи вложения зад положителните вероятности на китайската стопанска система. Понастоящем множеството от икономическите данни на Китай към този момент демонстрират съществено възобновяване и цикличната възходяща наклонност на главните макроикономически индикатори последователно се е нормализирала. Прогнозите на доста институции за растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай през идната година са извънредно позитивни.



Международният валутен фонд предвижда, че темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт на Китай ще бъде 4,4% през 2023 година, което е с 1,7 процентни пункта по-високо от междинния световен предстоящ ритъм на напредък през 2023 година Според последния отчет на Международния финансов конгрес световният стопански напредък ще доближи 2,8% през 2023 година, а китайската стопанска система се чака да нарасне с 4,6%, което е доста по-високо от световния стопански напредък. Горепосочените обстоятелства още един път потвърждават, че неприятните думи на задграничните медии за китайската стопанска система не могат да спрат задграничния капитал да гласоподава с практическите си решения настойчиво и еднопосочно за Китай.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР