През последните години броят на хората, които употребяват тютюн в

...
През последните години броят на хората, които употребяват тютюн в
Коментари Харесай

В света се пуши все по-малко, но до 2030 г. Европа става №1 по употреба на тютюн

През последните години броят на хората, които използват тютюн в международен мащаб, непрестанно понижава, гласи отчет на Световната здравна организация, оповестен през вчерашния ден, съобщи Би Би Си.

СЗО проучва динамичността на използването на тютюн от 2000 година насам. Докато през 2000 година всеки трети възрастен в света е пушил или употребявал тютюневи произведения, през 2020 година този брой е понижен до всеки пети човек на планетата, се споделя в отчета.

Според СЗО 150 страни не престават сполучливо да понижават потреблението на тютюн. Така да вземем за пример от 2010 година насам броят на пушачите в Бразилия е намалял с 35%, а Нидерландия е на прага на постигането на задачата от 30%.

Повече от 1,25 милиарда възрастни по света към момента използват тютюневи произведения.

Въпреки, че в множеството страни броят на пушачите понижава, СЗО предизвестява, че броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, ще остане висок през идващите години.

Според статистиката на СЗО сега тютюнът убива повече от осем милиона души всяка година, в това число 1,3 милиона непушачи, които са жертви на пасивното пушене.

По данни на СЗО Югоизточна Азия (26,5% от населението) понастоящем е районът с най-висока консумация на тютюневи произведения. На второ място е европейският континент (25,3 %).

Според оценките на СЗО до 2030 година Европа може да се трансформира в водач в света по приложимост на тютюн, осведоми Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР