През последните две години по данни на финансовото министерство печалбите

...
През последните две години по данни на финансовото министерство печалбите
Коментари Харесай

Григорова: На Тристранката Асен Василев се опита да ме надвика

През последните две години по данни на финансовото министерство облагите на България са се качили от 27 на 47 милиарда лева Това е съвсем 100% увеличание. Но тези облаги си остават в частни ръце. Това, което е обикновено да се случи в пазарна среда. Само че тук ролята на страната е да преразпределя облагите и да не оставя жителите на рецесията, до момента в който някои други се облагодетелстват. Това не се вижда през бюджета, който Асен Василев предлага. 

Това разяснява пред бТВ Ваня Григорова. 

Управляващите отхвърлиха да наложат налог върху свръхпечалбите, откъдето отново по калкулации на финансовото министерство в държавния бюджет щяха да влязат 2,4 милиарда лв.. Това е едно от нещата, които споделих през днешния ден на Тристранния съвет и на които Асен Василев реагира много бурно. Той стартира да се надвиква с мен, разяснява тя. 

Той се опита да ме прекъсне и да наложи личната си интерпретация. Той желае да убеди обществото в нещо и го прави посредством надвикване. Но аз отново споделям, че има процедури и обществените сътрудници, каквито сме ние, имат право да бъдат изслушани без някой министър да вика, разяснява той.

Нас ни тормози, че 3% недостиг в държавния бюджет е подложен к ато самоцел без значение от цената, която ще платят хората. 3% недостиг може би може да се  реализира и през ограниченията, които ние от синдиактите предлагаме, уточни тя.

Има редица обществени заплащания, които в този бюджет остават замразени. Например компенсацията за безработица си остава 18 лв. дневно. Това са 360 лв. на месец. А това са пари, които се дават като обезщетение на хора, които са си плащали осигуровките, уточни тя. 

Сметката чисто математически не излиза, тъй като ръководещите не желаят да пипнат там, където сега има централизация на пари. Не желаят да пипнат оптималния застрахователен приход. Няма по какъв начин да стане, уточни тя. 

Асен Василев сподели, че всичко това било неистина и избухна. Прекратихме този диалог, с цел да дойда тук, в студиото, добави тя. 

В този бюджет не се вижда политика, ориентирана към хората, а ориентирана към счетоводните салда, което ние като синдикати не желаеме да виждаме в бюджет, който се грижи за хората, които не са олигарси, посочи тя. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР